De spoetnik voorbij

Uit het uitdijen van de boeken over het onderwerp zou je moeten afleiden dat wij al die jaren veel te bescheiden zijn geweest boven het rooster van de barbecue....

Adriaan de Boer

'Mijn vader vond iedere dag geschikt om te barbecuen', schrijft Jeff Stephen in het voorwoord van Weber's Vers van de grill - De mediterrane barbecue (Tirion; euro 24,90). Jeff is Vice President Export Sales van de Weber-Stephen Products Co. 'Wie had er in 1952 gedacht dat de grill met deksel, die mijn vader George Stephen in ons achtertuintje in de Midwest in elkaar sleutelde, ooit een heel eigen plek in de Europese keuken zou veroveren?'

Vader 'had gewoon een goed idee', zijn potvormige barbecue met het koepelvormige deksel 'was dé oplossing voor de gebreken van de open barbecue die in die tijd gebruikt werd'. Een marketinginstrument is de reeks handboeken die de firma sponsort. Ook dit nieuwe deel is van de hand van de Ier Matthew Drennan, en de trend zet door: meer en meer zijn het gerechten die je ook op de restaurantkaart zou kunnen aantreffen - al dan niet met rooksmaak. Provençaalse eendenborsten met linzenpuree; geroosterde eend met artisjokken en olijven; piepkuikens met relish van gedroogde vijgen; kalfskoteletten, gevuld met spinazie met gremolata.

Louise Pickford bedankt in BBQ - De lekkerste recepten op en bij de barbecue (Terra/Lannoo; euro 14,95) 'boven alles' de Australische tak van Weber, 'die mij ontzettend hielp door hun enorme keus aan barbecues ter beschikkig te stellen en de spullen om de recepten te ontwikkelen'. Van die enorme keus is weinig terug te vinden; op de foto's gebruikt Pickford alleen de simpelste modellen en haar recepten zijn daarmee in overeenstemming. Het is het boek voor de eerstejaars - saucijsjes, een spies met Vietnamese gehaktballetjes, lamsburgers, gegrilleerde polenta - die zich ooit misschien willen wagen aan Drennans artisjokken met geitenkaas en zoetzure basilicumdressing.

Wat Pickford met twintig oesters doet, kan net zo makkelijk in de keuken. Maak een sjalotvinaigrette van 3 eetlepels rodewijnazijn, 2 eetlepels fijngehakte sjalotjes, 1 eetlepel gehakte bieslook, (zee)zout en versgemalen peper.

Gril of bak twee chorizosaucijsjes of -worstjes, snijd ze in stukjes. Verdeel de vinaigrette over de geopende oesters, serveer ze op ijsschaafsel. Eet een oester, een stukje worst en neem een slok droge witte wijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden