De Spindoctor: GroenLinks als pijnloos alternatief voor de PvdA

Communicatiestrateeg Kaj Leers, voorheen onder meer werkzaam voor de PvdA, geeft hier ongevraagde campagneadviezen.

Kaj Leers
null Beeld Bier en Brood
Beeld Bier en Brood

'Zonder vertrouwen kan je niet overtuigen', schreef een schepen (wethouder) van Gent toen hij onlangs moest aftreden na een schandaal over neveninkomsten.

In een verkiezingscampagne waarin de inhoudelijke verschillen tussen middenpartijen minimaal zijn, moet het komen van het vertrouwen in de lijsttrekkers.

Lodewijk Asscher duwt en trekt, maar hij krijgt kiezers nog niet zover om PvdA te willen stemmen. Het vertrouwen ontbreekt. Asscher torst op zijn rug het verleden van het bezuinigingskabinet-Rutte II mee als een vat radioactief afval.

Sinds 2012 heeft de PvdA bij verkiezingen (gemeenteraad, Provinciale Staten) alleen maar klop gekregen. En ook nu lijken er nogal wat kiezers te zijn op links die niet kunnen wachten tot ze de PvdA het pak op de billen kunnen geven dat ze al vier jaar willen uitdelen.

Intussen schiet de PvdA-campagne alle kanten op. Asscher pakt iedere kans aan om in de media te komen. Of het nu over een boek van een Amerikaanse schrijver gaat (in De Wereld Draait Door) of door op te draven in een verkiezingsshow van de SP (een grote demonstratie voor het SP-vehikel Nationaal Zorgfonds), Asscher gaat waar de camera's zijn.

Hij dreigt de Nick Clegg van dit kabinet te worden, de leider van de Britse Liberal Democrats. Zij regeerden van 2010 tot 2015 in een coalitie met de Conservatieven en werden daarvoor in 2015 afgeslacht door kiezers die van het in 2010 impopulaire Labour een overstap maakten naar de LibDems.

Om voor de hand liggende redenen wil Asscher graag dat de verkiezingen over de toekomst gaan, niet over de afgelopen vier jaar.

Maar als het voor die toekomst inhoudelijk niet zo veel uitmaakt of je PvdA of GroenLinks stemt, en je wilt de PvdA erg graag een opdoffer geven zonder te hoeven stemmen op een partij die ver van je overtuigingen af staat, dan is de keuze pijnloos. Dat heeft GroenLinks goed gezien.

Daarom valt de PvdA GroenLinks nu aan, om die keuze minder makkelijk te maken. Het zal niet helpen, want Asscher maakt GroenLinks zo alleen maar groter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden