De spelers gaan vlug een balletje trappen, want van bezinnen krijg je het koud

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART JUNGMANN

ZOETERWOUDE - Zou de C6 bezinnen of zou de C6 niet bezinnen? Dat was de vraag, aan de orde gesteld door een grensrechter die vorige week zondag voor eeuwig de vlag streek. Daarom had de KNVB de voetbalwereld opgeroepen dit weekeinde samen te komen voor wat een bezinning moest worden.

Onze club, voetbalvereniging Meerburg in Zoeterwoude-Rijndijk, had de oproep van de voetbalbond ter harte genomen. Niet alleen gingen de deuren open, maar er was ook een protestactie aan gekoppeld. 'Muur tegen geweld', heette die actie. De bedoeling was dat alle jeugdteams zich als zodanig op de foto lieten zetten. Dat was dus de vraag die als een baksteen in onze mailboxen was gezonken.

Nadat de premier in zijn vrijdaggebed alle betrokkenen had opgeroepen 'hun rol te pakken', besloot de coach in actie te komen. De C6 moest in elk geval iets van zich laten horen. Werd er bezonnen of niet? Binnen een uur was het pleit beslecht.

Het is druk op het plein voor de kantine, zij het vooral met volwassenen. De spelers gaan vlug op de foto en rennen vervolgens naar het besneeuwde veld om tegen een balletje te trappen. Van bezinnen krijg je het alleen maar koud.

Meerburg is zo'n vereniging waar de redelijkheid het altijd lijkt te winnen van het wedstrijdverloop. Het is een kleine dorps-club die door de aanwas van een naburige vinexwijk explosief groeide, maar de gemoedelijkheid is nooit veloren gegaan. Ja, er zijn allochtonen, maar van verschillende pluimage en zeker niet als probleemgroep.

Toen vertelde een lid van het jeugdbestuur een verhaal dat tot bezinning stemde. Laatst had hij vanuit de kantine een blik geworpen op een wedstrijd van de B1. Zijn ontstemming groeide met de minuut. Spelers van Meerburg schopten naar tegenstanders en zeikten tegen de scheidsrechter.

Bij het laatste fluitsignaal waren er van de B1 nog acht spelers over op het veld en het jeugdbestuur had meteen ingegrepen. Nog voordat de tuchtcommissie van de KNVB zich over de kwestie kon beraden, werd het bewuste trio geschorst. En daar zou de schorsing van de bond dan nog bovenop komen.

Op dit punt van het verhaal trok het bestuurslid zijn wenkbrauwen op. 'Wat gebeurt er? Die jongens worden vrijgesproken omdat ze nog geen strafblad hebben bij de KNVB. En vervolgens komen die ouders bij ons verhaal halen. Snap je dat nou?'

De B-junioren zijn een probleemgroep bij het jeugdvoetbal. Ook de ellende in Almere werd aangericht door 15- en 16-jarigen. Het zijn jongens die zich losmaken van het ouderlijk gezag en in het groepsproces van zo'n voetbalelftal over de schreef gaan.

Ouders zie je weinig bij de wedstrijden van de B-junioren. Ze hebben al een hoop letters van het alfabet achter de rug, ze vinden hun zoons oud en wijs genoeg dat voetbal voortaan zelf te regelen, Maar zo wijs zijn ze nog niet. Misschien doen ouders er verstandig aan een C of een D over te slaan en weer langs de lijn te staan als het tijd is voor de B. Is er tenminste een muur tegen geweld als het echt nodig is.

Om kwart voor elf zaterdagochtend ging de C6 op de foto. Spelers kregen een verkeersbord in handen gedrukt waarop in kapitale letters 'STOP' staat. De coach hield een cornervlag vast. Qua symboliek was het een duister instrument en zo voelde hij dat ook.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden