Commentaar

'De Spelen bieden niet het prestige waar het Kremlin op had gehoopt'

Poetin wilde in Sotsji respect afdwingen, maar de aandacht richt zich op de schaduwzijden van zijn bewind, schrijft Arnout Brouwers in het commentaar van de Volkskrant.

OPINIE - Arnout Brouwers
null Beeld getty
Beeld getty

Ze worden terecht de Putin Games genoemd, de Winterspelen die gisteravond met een knallende openingsceremonie in Sotsji zijn begonnen. Bijna 40 miljard euro was er nodig om het charmante, subtropische Sovjetkuuroord om te toveren tot winters sportparadijs. De Spelen zijn vanaf het begin een prestige-object geweest van president Poetin, een sportliefhebber die uit is op een sterk en gerespecteerd Rusland.

Maar sinds 2007, toen de keus op Sotsji viel, is er veel gebeurd. Poetin had gisteren als founding father van het nieuwe Rusland tussen andere wereldleiders kunnen zitten - als hij het bij twee presidentiële termijnen had gehouden. In plaats daarvan liet hij zich een derde keer kiezen, onderdrukte hij een protestbeweging hiertegen met een mengeling van intimidatie en selectieve vervolging en sprak hij de 'zwijgende meerderheid' van de Russen aan met een chauvinistische campagne tegen alle verderfelijke invloeden die uit het Westen zijn geïmporteerd.

Poetin zal de komende weken - als, zoals iedereen hoopt, terreuraanslagen uitblijven - genieten van de golf van patriottisme die Rusland overspoelt, maar de Spelen bieden niet het prestige waar het Kremlin op had gehoopt. Daarom zijn pleidooien om Olympische Spelen alleen te laten organiseren in democratieën behalve arrogant ook onverstandig. De schaduwzijden van Poetins bewind zijn, tot ver buiten de grenzen, nooit zo helder voor het voetlicht gebracht als nu. Ook in Rusland zelf is, zo blijkt uit opiniepeilingen, de scepsis groot over de astronomische kosten van het project.

Westerse leiders, verwikkeld in voortdurende dialoog met Rusland, hebben een politiek signaal afgegeven door afwezig te zijn op Poetins openingsfeestje. Dat de Nederlandse regering wel met een hoge delegatie aanwezig was, zich beroepend op vijftig variaties retorische nonsens, is beschamend en getuigt van een borreltafelwijsheid die alleen thuishoort in het Holland Heineken Huis.

Arnout Brouwers is chef opinie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden