Satire

De Speld: 'Strengere gedragsregels voor half drie'

Het moet afgelopen zijn met de problemen om half drie. Dat staat in een nieuwe richtlijn van het ministerie van Sociale Zaken, in handen van satirisch weblog De Speld.

SATIRE - Diederik Smit en Jochem van den Berg
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het bericht komt na een week waarin het nieuws werd beheerst door incidenten die rond half drie 's middags plaatsvonden. Maandag werd in Utrecht een amateurvoetballer om half drie in elkaar geslagen en precies 48 uur later werd een Arnhems meisje gepest op school. Verschillende Kamerleden hadden minister Asscher van Sociale Zaken opgeroepen met maatregelen te komen voor het geplaagde tijdstip.

Met strengere gedragsregels wil Asscher voorkomen dat het moment in de middag verder afglijdt. 'Toch is het verschijnsel breder dan alleen half drie. Denk bijvoorbeeld aan de Haagse trambestuurder die dinsdag in elkaar is geslagen: dat gebeurde om twintig over twee. Wat mij betreft is het niet zozeer een tijdstipprobleem maar een maatschappelijk probleem', zegt Asscher.

Hoopvol
'Laten we niet vergeten dat er ook veel goed gaat om half drie. Ik heb dingen gezien op dat tijdstip die hoopvol stemmen. Eigenlijk zou je een situatie willen waarbinnen mensen überhaupt tussen twee en drie normaal met elkaar omgaan. Daar ligt ook een verantwoordelijkheid voor ouders,' aldus de minister.

Madeleine van Toorenburg, CDA-kamerlid, hekelt de regeldruk: 'De discussie is totaal losgezongen van het oorspronkelijke doel: het creëren van meer respect om half drie. Dan heb je niet meer regels nodig, maar een cultuuromslag. Je hebt mensen nodig die juist op dat moeilijke tijdstip een voorbeeldfunctie kunnen vervullen.'

PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens vindt dat we over de grens moeten kijken: 'We kunnen veel leren van Zweden, daar gaat het fantastisch. Ik was laatst om half drie in Götenborg en wat denk je? Niks aan de hand. Zo kan het dus ook. Wat mij betreft nemen we het Zweedse model integraal over.'

Diederik Smit en Jochem van den Berg zijn redacteuren van satirisch weblog De Speld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden