Satire

De Speld: 'Nieuwsbreak: BN'er zegt dingen'

Wat vindt een willekeurige BN'er zonder kennis van zaken van het nieuws? Satirisch weblog De Speld vroeg het de voormalige stem van Lingo.

Michiel Eijsbouts.Beeld Michiel Schipper

Vandaag zijn er wederom dingen gebeurd. Hoe kijk jij daar naar?
Ik hoor het nu voor het eerst. Als het klopt, is het nog ernstiger dan ik dacht. Maar goed, je zag het aankomen.

Er is een showbizzkoppel uit elkaar.
Ik snap niet dat zoiets oninteressants nieuws is. Bovendien is het geen verrassing, omdat zij vorige maand al in een interview met de Story had gezegd dat ze niet blij was dat hij in RTL Boulevard had gezegd dat de uitgelekte foto's in de Privé ten onrechte waren verkregen. Nou, dan moet je net mij hebben. Ik kan daar echt kwaad om worden.

Is het terecht dat de spaarders in Cyprus moeten bijdragen?
Hier spelen eigenlijk twee dingen: ten eerste heb ik geen idee waar ik het over heb. Ten tweede en misschien nog wel belangrijker: de precedentwerking voor depositogarantiestelsels is door zowel de ECB als de Eurogroep stelselmatig onderschat, waardoor de markten nu reageren op iets wat in 2008 al voorkomen had kunnen worden als overheden banken hadden gedwongen om giftige leningen af te stoten. Als een financiële sector zeven keer zo groot is als een overheid kun je niet verwachten dat je als spaarder buiten schot blijft, denk ik dan.

Deze week maakte Herman van Rompuy bekend dat hij in 2014 zal stoppen als voorzitter van de Europese Raad. Dit heeft opnieuw de discussie doen oplaaien over de democratische legitimiteit van de Europese instituties in relatie tot de economische stabiliteit van de eurozone. Hoe zie jij de relatie tussen het democratisch deficit enerzijds en de macro-economische ontwikkeling van de Europese Unie anderzijds?
Ja, heel stom dit, maar ik heb dit dus totaal niet gevolgd.

Tot slot: zeg het maar.
Wanneer wordt dit eigenlijk uitgezonden?

Diederik Smit en Jochem van den Berg zijn redacteuren van satirisch weblog De Speld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden