'De soep staat op twaalf uur'

Vanavond wordt in Amsterdam voor het eerst een Hello Darkness-diner georganiseerd. Daten en eten in het pikkedonker. Vijf gangen, inclusief drank en muziek, voor 79 euro....

Hoeveel mensen eten er mee?

'Vanavond zijn het er 44, het maximum is 50. Dertig procent meer vrouwen dan mannen, maar dat proberen we nog wat recht te trekken. De gemiddelde leeftijd is 39. Er zitten zes personen aan een tafel, het personeel deelt de gasten bij binnenkomst in op leeftijd en kijkt of ze een beetje bij elkaar passen. Ja, er komt vanavond veel pers: twaalf journalisten. De deelnemers weten daarvan.'

Heeft u zelf weleens in het donker gedineerd?

'Nee, ik hoorde dat dit in New York, Londen, Parijs en binnenkort ook in België wordt gedaan. Ik ben er zo snel mogelijk mee aan de slag gegaan en heb een concept ontwikkeld.'

Is er proefgedraaid?

'Nee. Vanmiddag oefent het personeel op het bedienen van de muziek en het serveren aan tafel. We hebben twee koks, twee mensen in de bediening en een hostess. Ze krijgen vanmiddag ook voor het eerst de nachtkijkers op, die hebben ze nodig om in het donker te kunnen werken. Ja, die zijn duur: 700 euro per stuk.'

Wat zijn de spelregels?

'We willen geen flauwe grapjes, dus aanstekers, lucifers en telefoons worden ingezameld. Er mag niet worden gerookt. Ook mag je niet zelfstandig rondlopen, want je gaat op je gezicht. Wie een rook-of wc-pauze wil, moet niet gaan roepen – in het donker schijnen mensen harder te gaan praten, dus het wordt toch al een kakofonie – maar een vinger opsteken. Het personeel begeleidt je dan naar buiten. Op de wc staan overigens wel waxinelichtjes.

'Verder krijgen de deelnemers instructies over het eten. Dat het grote glas op één uur voor water is, dat er op negen uur een vork ligt en op drie uur een mes. De gerechten worden op een bijzondere manier gepresenteerd, soep zit niet per se in een soepbord.'

Waarin dan wel?

'In een reageerbuis. De soep is geserveerd op twaalf uur, wordt er gezegd, en dan moet de gast zelf ontdekken wat hij eet en hoe het is gepresenteerd. We hebben ook een piepkuiken in een zoutbrood, dat moet eerst worden uitgebeiteld.'

En dan ondertussen ook nog aan de tafelconversatie werken. . .

'Dat is de uitdaging. Hoe begin je een gesprek? Tips? Die heb ik niet. Singles die aan dit soort evenementen meedoen, zijn meestal wel makkelijk. Maar het zal in het begin best spannend zijn.'

Wat als ze aan elkaar zitten?

'Prima, ga maar aan elkaar zitten. Maar we vragen of ze zich met respect naar elkaar willen gedragen. En anders worden ze op de vingers getikt, aan een andere tafel gezet of desnoods verwijderd. De obers zullen er veel plezier aan hebben als er wordt gefriemeld, denk ik. De friemelaars ontdekken pas met wie ze dat hebben gedaan als het licht aan gaat.'

Wordt daar nog iets spannends van gemaakt?

'We draaien een film van een opkomende zon. In een halfuur wordt het langzaam licht, we zetten eerst kaarsjes op tafel. Daarna kan tot middernacht worden gedanst. Inderdaad, wie weet gaan de deelnemers dan nog ergens anders het donker opzoeken. Maar het gaat hier niet om een keiharde date, het is vooral leuk om nieuwe mensen te leren kennen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden