De snelle, geheime executie van de enige levende schutter van Mumbai

De enige overlevende dader van de aanslagen in Mumbai, bijna vier jaar geleden, is vanmorgen vroeg in alle stilte opgehangen. 'We wilden zo snel mogelijk handelen', zei minister van Binnenlandse Zaken Sushil Kumar. 'En we wilden de hele procedure geheim houden',

In India wordt de executie van Kasab met vuurwerk en poppen op straat gevierd.Beeld afp

De procedure werd maandagavond in gang gezet, net nadat Ajmal Kasab zijn avondeten binnen had. Hij werd door de politie naar een wagen geëscorteerd en vanuit de gevangenis in Mumbai, naar een detentiecentrum in de stad Pune gebracht, waar de doodstraf zou worden uitgevoerd. Zelfs de bewakers die hem vervoerden, wisten niet wie er in het voertuig zat.

De onopvallende jongen met de grote tas om de schouders die in een blauw T-shirt en op gympies met een machinegeweer om zich heen schoot, werd voor India het gezicht van de aanslagen waarbij 166 mensen werden vermoord: eerst op het treinstation Victoria Terminal, daarna in een restaurant, twee luxe hotels en een joods cultureel centrum.

Op 26 november kwamen Kasab en negen andere jonge mannen vanuit een bootje aan land in Mumbai, waarna ze zichzelf opsplitsten en naar hun verschillende doelwitten trokken. Drie dagen lang werden mensen met machinegeweren neer gemaaid, werden er bommen gelegd en gijzelaars geëxecuteerd. Kasab is de enige die kon worden gearresteerd, de negen anderen zijn bij de aanslagen omgekomen.

Beeld van Kasab op het treinstation tijdens de aanslagen.Beeld reuters

Patriot
Tijdens het proces heeft de jongen zichzelf omschreven als een Pakistaanse patriot, die geen spijt heeft van zijn daden. 'Ik heb juist gehandeld, ik heb geen wroeging', zou hij hebben gezegd. Toen hij werkloos was, kwam de jonge Kasab onder invloed van de militante organisatie Lashkar-eTaiba, en in trainingskampen werd hij er uit gepikt om deel te nemen aan de operatie in Mumbai.

Volgens de rechter moest hij 'aan zijn nek worden opgehangen tot de dood', waar aan werd toegevoegd dat hij alle rechten op 'een menselijke behandeling' had verspeeld. Het hooggerechtshof hield het vonnis in stand en een verzoek tot gratie werd verworpen.

Kasab had geen laatste wens en heeft geen testament nagelaten. Hij wilde alleen, zo schrijven verschillende Indiase sites, dat zijn moeder in Pakistan op de hoogte zou worden gebracht. Volgens regeringsbronnen zou zijn geprobeerd om haar te bereiken, maar niemand heeft zijn lichaam opgevraagd. Ajmal Kasab (die tijdens zijn executie 24 jaar oud was) is begraven op het gevangenisterrein in Pune.

Kasab wordt ondervraagd door de politie.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden