Advertorial

De smaak van Noorwegen

Het zijn vooral natuurlijke producten en lokale ingrediënten die de smaak bepalen van de Noorse keuken. Vis speelt samen met lamsvlees een hoofdrol, traditionele gerechten zoals stoofschotels en vissoepen zijn uitermate populair in dit land.

Beeld region Stavanger

Met een onmetelijke kustlijn, de talloze fjorden en verschillende natuurlijke havens zal het je niet verbazen dat de zee al eeuwenlang de hofleverancier is van de Noorse keuken. Het klimaat langs de kust van Noorwegen is hard met een gure zilte zeewind. Maar dit uitgesproken zeeklimaat zorgt wel voor uitstekende omstandigheden voor lamsvlees, fruit en bessen. Het zijn juist deze natuurlijke ingrediënten die de basis vormen van de lokale gastronomie. Dagelijks vertrekken de vissers vanuit de verscholen havens in de vele baaien om met hun netten vol terug te keren van de rijke visgronden. Terwijl je onder het genot van een glas wijn met een kaasje geniet van het uitzicht op de haven, zie je de vis aan land komen. Even later ligt de verse vis al op je bord, vers betekent in Noorwegen echt vers! En de variatie is groot, van kabeljauw tot heilbot en makreel. De garnalen zijn ook in alle soorten en maten, heerlijk met een wit broodje, citroen en mayonaise. Ook bekend is de koningskrab die met alle moeite van dien wordt gevangen in de Barentszzee.

De bekendste vis wereldwijd is natuurlijk de Noorse zalm. Een favoriet bij vele chefs. Een ook hiervoor geldt - de zalm in Noorwegen is echt vers en daarom nog heerlijker van smaak. Maar sla zeker de stokvis niet over. Deze vis wordt in de wintermaanden te drogen gehangen en is een specialiteit uit de Lofoten. Rakfisk is een gefermenteerde vis die je rauw moet proeven. Deze vissoort vindt zijn oorsprong in Valdres in het oosten van Noorwegen.

Proef de lokale specialiteiten
Naast heerlijke gerechten uit de zee vind je in Noorwegen ook andere culinaire verrassingen gemaakt van streekproducten. Het beste biologische lamsvlees komt van de Lofoten, de eilandengroep in het hoge noorden. Favoriete lamsgerechten met traditie zijn onder andere fenalår, gedroogde lamspoot en fårikål, gesudderd lamsvlees met kool en zwarte pepers. De bruine geitenkaas "Brunost" zal bij de kaasliefhebbers zeker in smaak vallen. En wil je iets zoets kies dan Noorse wafels met rømme en jam op de kaart. Deze wafels zijn heel populair en worden in de meeste cafés en restaurants geserveerd. In veel hotels in Noorwegen kun je deze wafels ook 's ochtends voor het ontbijt zelf bakken.

Verrassend koffieland
Ieder land heeft zo zijn eigen kenmerken als het gaat om eten en gewoontes. De Noorse zalm en de zachte warme en luchtige wafels met jam zijn daar goede voorbeelden van. Maar wist je ook dat Noorwegen een echt koffieland is? Ze drinken de koffie het liefst sterk en zonder melk.

Bezoek een foodfestival
Razend populair en een leuke manier om kennis te maken met de Noorse keuken is door een bezoek te brengen aan een van de foodfestivals. Bijna alle grote steden hebben er een zoals in Stavanger het Gladmat festival, het Ålesund Food Festival en het internationale stokvisfestival op de Lofoten.

Makkelijk en snel naar Noorwegen
Per ferry reis je snel én comfortabel naar Noorwegen. Reis met Color Line van Kiel (DL) naar Oslo of met de snelle Color Line SuperSpeed schepen van Hirtshals (DK) naar Kristiansand of Larvik. Fjord Line vaart - naast Langesund en Kristiansand - ook rechtstreeks naar de fjorden, een prachtige tocht van Hirtshals via Stavanger naar Bergen. Vanaf Schiphol vlieg je dagelijks rechtstreeks met KLM in slechts twee uur naar Bergen, Stavanger, Oslo of Ålesund.

Laat je inspireren op www.visitnorway.com/ontdek

Noorse vleesgerechten Beeld Espen Mills, Tasteofnationaltouristroutes.com, Visitnorway.com
Zeevruchten Beeld CH, visitnorway.com
Geitenkaas Beeld Gaby Bohle - Visitnorway.com
Gladmat festival Beeld Kaitlin Bailey, Matador Network, fjordnorway.com
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden