De slingerbeweging van de conjunctuur

De jeugdwerkloosheid neemt de afgelopen maanden weer sterk toe. Ook dertig jaar geleden, in de jaren zeventig, hadden afgestuurden het moeilijk....

'Thuiszitten schiet niet echt op'

Werkzoekend in 2003

Kabinet: Demissionair

Balkenende I

Werkloosheid: 3,3

Nummer 1 hit: Step right up, Jamai

Belangrijkste gebeurtenis: Oorlog in Irak

Gert-Jan van Uem (26) studeerde vorige week af als bedrijfskundige, maar zoekt al drie maanden naar werk.

'Al tijdens mijn studie bedrijfswetenschappen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen begon ik met solliciteren. Hiervoor heb ik de heao gedaan. Ik zoek werk in de logistiek of marketing. Het lijkt me interessant te zien hoe bedrijven zich onderscheiden.

Een stuk of acht, negen brieven heb ik verstuurd. Maar het schiet niet op. Gebrek aan ervaring is mijn handicap. Als je vers uit de schoolbanken komt, heb je dat gewoon niet. En omdat bedrijven nu veel sollicitanten krijgen, kunnen ze de allerbeste uitkiezen. Ondanks mijn leuke cv - ik deed naast mijn studie aan wedstrijdroeien en ben bestuurslid geweest bij de roeivereniging, en mijn goede cijferlijst blijft het moeilijk om werk te vinden. Ik ben ongeveer drie maanden bezig met solliciteren en ik ben tot nu toe het verst bij een internationale zalmkweker.

Daar moet ik afwachten tot ik doormag naar de psychologische test. Daarnaast heb ik nog drie sollicitaties lopen. Maar het komt wel goed; ik heb twee studies succesvol afgerond en veel extra dingen gedaan.

En in mijn vriendenkring is niemand langer dan een half jaar bezig geweest met zoeken naar een baan.

Ik heb rekening gehouden met het economische klimaat, dus ik weet dat het misschien nog wel even duurt voor ik passend werk heb.

Daarom begin ik volgende week met een baantje bij een callcenter. Ik heb toch geld nodig en met thuiszitten, schiet ik ook niks op.

Als ik uiteindelijk toch geen passend werk kan vinden, dan moet ik maar een baan onder mijn niveau accepteren. Liever dat dan een uitkering. Dat lijkt me niet goed voor mijn ontwikkeling.'

'Alles lukt met positieve instelling'

Werkzoekend in 1997

Kabinet: Kok I (Paars I)

Werkloosheid: 5,5

Nummer 1 hit: I'll be missing you, Puff Daddy & Faith Evans

Gebeurtenis van het jaar: Schaap Dolly gekloond

Natasja Hogendoorn (29) vond na haar studie bedrijfseconomie in 1997 vrijwel onmiddellijk een baan.

'Ik sprong een gat in de lucht, hoor. Via een professor op de universiteit kon ik in januari 1997 aan de slag als projectleider marketing bij een marketingbureau. Terwijl ik een maand daarvoor nog mijn bul in ontvangst nam.

Na een jaar kreeg ik een vast contract. Twee jaar heb ik daar gewerkt. Toen werd het me te eenzijdig. Ik wilde niet alleen onderzoek doen voor klanten, maar ook iets met de resultaten van het onderzoek doen.

Vervolgens ben ik na een paar maanden solliciteren bij Boedelbak een jaar productmanager geweest. Bij mijn huidige werkgever, Reed Business Information, ben ik adjunct uitgever.

Nu zou ik niet meer zo snel van baan wisselen. Nu mag je blij zijn dat je een baan hébt. Het dieptepunt waar de arbeidsmarkt nu op is beland, is nieuw voor mij. In mijn directe omgeving had eigenlijk niemand erg veel moeite met het vinden van een baan. Toen ik afstudeerde, was het nog niet zo dat studenten van de universiteit geplukt werden, maar dat zat er aan te komen.

Als ik enorme moeite met mijn werk heb, stop ik er wel mee. Want ik doe geen dingen die ik niet leuk vind. Ik wil me niet vastklampen aan een baan. Als de nood aan de man is, pak ik alles aan.

Dat is denk ik de instelling van mijn generatie; dat alles goed komt met een positieve instelling. Dat ligt ook aan mijn jeugd; die was vrij zorgeloos. Echte tegenspoed heb ik nooit gekend.'

'Nog een geluk dat ik na een jaar werk vond'

Werkzoekend in 1984

Kabinet: Lubbers I

Werkloosheid: 11,2 procent

Nummer 1 hit: The reflex, Duran Duran

Belangrijkste gebeurtenis: Giframp in Indiase stad Bhopal

Koen Kamphorst (41) vond een jaar na zijn afstuderen aan de Pedagogische Academie zijn eerste baan.

'Voor leraren in spe was 1984 een rotjaar. Er was gewoon geen werk. Vijf jaar na mijn afstuderen had ik een reünie. Van de achttien oud-studenten hadden er maar drie een baan in het onderwijs gevonden.

Bij mij heeft de ellende maar één jaar geduurd. Daar had ik nog geluk mee, bovendien woonde ik nog thuis. Dus financieel lukte het wel.

Na mijn studie kon ik bij het Instituut voor Doven als invalkracht gaan lesgeven. Maar alleen als er iemand ziek was, kreeg ik betaald.

Dat leverde niet genoeg geld op, dus moest ik ernaast werken. Ik deed van alles; ik verrichtte hand en spandiensten en ik gaf cursussen communicatie.

Ik kreeg na dat jaar een vaste aanstelling bij het Instituut voor Doven, wat tegenwoordig Viataal heet. Maar omdat ik de jongste leerkracht was, werd mij ieder jaar verteld dat ik misschien weg moest. Last in, first out. Ieder jaar weer was het onzeker of ik kon blijven.

Uiteindelijk heb ik toch nog veertien jaar met veel plezier voor de klas gestaan. Daarna ben ik bij dezelfde werkgever arbeidsdeskundige geworden.

Ik begeleid doven en slechthorenden naar werk. Dat is nu een moeilijke tijd omdat er nergens werk te vinden is, maar ik doe het nog steeds met veel liefde. '

'Er is meer dan alleen maar scheikunde'

Werkzoekend in 1972

Kabinet: Biesheuvel I en II

Werkloosheidscijfer: 2,3 procent

Nummer 1 hit: Sacramento, Middle of the Road

Belangrijkste gebeurtenis: 'Bloody Sunday' in Noord-Ierland

Ger Santing (58) moest na zijn studie scheikunde in 1972 een half jaar solliciteren om aan werk te komen.

'Ik vond scheikunde een toverachtig vak en toen ik begon met mijn studie in Delft was er veel werk op het gebied van chemie. Toen ik in 1972 afstudeerde niet meer. Ik heb een half jaar intensief gesolliciteerd, maar alles zat potdicht.

Ik had een goede stageperiode bij Philips, maar toen ik daar om werk vroeg, moesten ze me teleurstellen. Zo ging het constant. Ook mijn studiegenoten hadden het moeilijk.

Maar ik denk altijd: als je te vreten wilt hebben, moet je je hol uitkomen en een hert neerschieten. Dus ik vertrok naar het buitenland. Bij een universiteit in Schotland heb ik een jaar een promovendus begeleid en onderzoek gedaan.

Toen ik in 1973 terug naar Nederland wilde, was er weinig veranderd op de arbeidsmarkt. Toch vond ik werk bij Biliton Research in Arnhem door mijn ervaring in het buitenland. Ik heb 21 jaar bij Biliton gewerkt als onderzoeksgroepsleider.

Totdat Shell het bedrijf aan een Zuid-Afrikaans mijnbouwbedrijf verkocht die ons laboratorium niet nodig had. Er vielen ontslagen. Toen was ik vijftig jaar en werkloos.

Ik begon samen met anderen een stichting voor werkloze 45-plussers met hbo+. Wij leerden elkaar andere kwaliteiten van onszelf te ontdekken en het was succesvol. Na twee jaar was de helft weer aan het werk.

Ook ik kwam erachter dat ik meer kan dan alleen scheikunde. Tegenwoordig werk ik vier jaar als Arbo- en casemanager bij de Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs. Echt iets heel anders, maar het bevalt me werkelijk prima.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden