De sleutel ligt bij El Hamdaoui, maar De Boer is het slot

Rubriek Ruimte op links in de Volkskrant van dinsdag 8 maart

De makkelijke oplossing is duidelijk: vergeet Mounir El Hamdaoui. Laat hem in zijn sop gaar koken en verkoop hem aan het einde van het seizoen voor pakweg 3 miljoen. Accepteer het verlies, wetende dat hij 5,5 miljoen euro kostte, en koop een andere spits.
De andere oplossing is moeilijker: ga écht met elkaar aan de slag. Leer elkaar liefhebben, desnoods. Hier ligt een schone taak voor de spits in kwestie, maar ook voor trainer Frank de Boer. Het zal hem toch niet gebeuren dat een van zijn duurste spelers wegloopt na een paar akkefietjes?


‘Ik heb Mounir belangrijk gemaakt. We gunnen hem wat meer vrijheid dan de rest van het elftal’, zei trainer Louis van Gaal in de winter van 2009 in de Volkskrant, een paar maanden voordat AZ de landstitel greep.
Van Gaal stemde zijn systeem min of meer af op topschutter El Hamdaoui, door van een offensief 4-3-3 over te stappen naar een meer op de tegenaanval gericht 4-4-2. Ajax wil zich niet richten naar de wensen van de Marokkaan. Ajax wil dominant zijn, in de formatie van het huis: 4-3-3.


Misschien is die spelwijze niet ideaal voor de naar meer bewegingsvrijheid hunkerende El Hamdaoui. Dat wil niet zeggen dat hij onmogelijk kan functioneren in de huisstijl van Ajax. Hij heeft 13 doelpunten gemaakt in de competitie, terwijl hij een aantal duels heeft gemist.
Hij is bovendien een fijne voetballer. Hij mag dan te veel met de buitenkant van de voet spelen en individualistisch zijn ingesteld, voor de top van Nederland is hij in technisch opzicht beter dan vrijwel alle anderen. Wie vaak wedstrijden van Ajax bezoekt en een beetje oplet, ziet bovendien dat hij elke wedstrijd een keer of vijf te laat of niet wordt aangespeeld als dat wel moet gebeuren. En ja, dan oogt hij vervelend en verveeld soms.


El Hamdaoui heeft zich niet populair gemaakt bij publiek, medespelers en trainer door al bij zijn eerste conflict in december langdurig afwezig te zijn, officieel door ziekte en een blessure, zonder daarover te communiceren. Vorige week lekte hij naar de pers over een aanvaring met de trainer in de kleedkamer, tijdens de rust van het bekerduel met RKC, terwijl hij nu juist zijn mond had moeten houden. Voorlopig is hij dus verbannen naar de bijvelden en menigeen denkt dat hij op weg is naar de uitgang.


El Hamdaoui heeft geen makkelijk karakter. Ook dat is geen verrassing. Van Gaal zei, ook in 2009: ‘Het wordt moeilijker voor hem om bij de basis te blijven.’ Dat is het risico van het belangrijk maken van een voetballer, in een wereld van aanbidding. De aanbedene verliest het zicht op de werkelijkheid, waar De Boer juist de eenvoud zelve is. Ook dat botst.
El Hamdaoui is weinig volgzaam en trots. Als hij zich aangevallen voelt, reageert hij impulsief. Vandaar dat Frank de Boer al een paar keer heeft gezegd dat de sleutel ‘bij Mounir’ ligt. Maar als dat zo is, is de trainer het slot, in zijn eerste werkelijke proef van people’s management.

Ajax heeft een selectie met veel zelf opgeleide, doorgaans vrij brave voetballers. Ze kunnen best een ‘rotzak’ gebruiken.
Soms is de moeilijke oplossing daarom interessanter dan de makkelijke.

Willem Vissers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden