De slager spreekt tot de klant

Nuchter en kaal, maar ook levendig, zijn de korte verhalen in Neem op van Nina Roos.

Niet zelden gaan korte verhalen over getroebleerde zielen. Eenmaal ten tonele gevoerd hoeven ze alleen zichzelf te spelen. Hun treurige, soms nog enigszins hoopgevende bestaan, is gefundenes Fressen voor de schrijver. Dat is zeker het geval bij Nina Roos (Groningen, 1981) die ook tekenares is en in haar debuutbundel Neem op onder andere in de huid kruipt van een meisje dat aan boulimie lijdt, een vrouw die rode wijn uit een plastic beker drinkt (al zit 'de vier nog niet in de klok'), en een huisman die met het naleven van zijn horoscoop meer zin aan zijn leven probeert te geven.


Nuchter en kaal, maar tegelijk zeer levendig beschrijft Roos een stukje van hun leven. Wat Jet uit het verhaal 'Koud' drijft, doet er niet toe. Dat ze zich volpropt met koek, drop en negerzoenen die ze wegspoelt met cola om vervolgens geroutineerd over te geven in de wc van het zwembad waar ze werkt, zegt genoeg.


Waarom de badmeester na sluitingstijd nog blijft, mag jezelf bedenken.


Een enkele keer laat Roos te grote gaten vallen, waardoor een verhaal in plaats van indruk te maken juist oplost in vaagheid. In 'Ziek' beschrijft ze raak de toenemende buikpijn van een jonge vrouw. Maar als de werkelijkheid verdwijnt in pijn, wordt het onduidelijk wat er gaande is.


Origineel zijn de verhalen vooral door de invalshoek. Roos valt niet alleen met de deur in huis, ze kiest ook steeds een andere vorm. Zo is 'Vlees' één lange monoloog van een slager tegen zijn klant. Door zijn vragen geeft hij die en zichzelf indirect gestalte: 'Niet waar! Goh, dat is interessant. Dan heeft u vast een hoop belangrijke mensen ontmoet? Gek wel, ik zou u niet herkennen.'


Het verhaal 'De lakens zijn ijskoud' bestaat uit 84 fragmenten, het zijn de dagen waarop een man korte notities maakt over zijn huwelijk en affaires. Hij smst met zijn minnaressen, terwijl zijn vrouw steeds vaker van huis is. Een komisch partijtje pingpong, dat onbeslist eindigt.


Zo schetst Nina Roos in Neem op trefzeker het stille leed van hele gewone mensen die in al hun eenvoud toch bijzonder zijn.


Nina Roos: Neem op.

De Harmonie; 125 pagina's; € 16,90.


ISBN 978 90 6169 998 9.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden