De slag om de City kent nog enkel verliezers: geen Europese stad trekt banken uit Londen aan

Geen enkele Europese stad trekt veel banken aan uit Londen. De slag om de City kent nog enkel verliezers.

Koen Haegens
De City of London, het financiële hart van Londen. Beeld epa
De City of London, het financiële hart van Londen.Beeld epa

Ze rekenden zich al rijk, de ambitieuze stadsbestuurders op het Europese vasteland. De onverwachte keuze voor een Brexit, deze week een jaar geleden, kon weleens een geluk bij een ongeluk blijken. Want waar zouden na de scheiding de kinderen naartoe gaan?

De buit valt tegen

Die kinderen, dat zijn de banken en andere financiële partijen in de Londense City. Door het Britse afscheid van de Europese Unie dreigen zij het 'paspoort' kwijt te raken waarmee zij toegang hebben tot de lucratieve continentale markt. De Brusselse denktank Bruegel meende dat Londen om die reden tot wel 30 duizend banen kon verliezen. Een andere schatting kwam uit op liefst 230 duizend functies die voor het grijpen lagen voor Parijs, Frankfurt of - waarom niet? - Amsterdam. De winnaar, zo vreesden enkele Britse diplomaten zelfs, kon Londen van de troon stoten als hét mondiale financiële centrum.

Het liep anders. Dit weekeinde liet Goldman Sachs via de Frankfurter Allgemeine Zeitung weten voor Frankfurt te kiezen. Maar de buit valt tegen. De Amerikaanse zakenbank overweegt het aantal medewerkers in Frankfurt te verdubbelen, van 200 naar ruim 400. Dat is slechts een fractie van de zesduizend werknemers die Goldman Sachs nu in Londen heeft.

De voorspelde 'Brexodus' blijft dan ook uit. Frankfurt, de thuisbasis van de Europese Centrale Bank, doet het aardig. Net als Dublin. Maar bovenal valt de versplintering op. Er is niet één Europese stad die alle bedrijvigheid uit Londen zuigt, en daarmee de status van de Britse hoofdstad bedreigt. Zo stuurt JP Morgan, de grootste zakenbank ter wereld, enkele honderden medewerkers naar Frankfurt, Dublin en Luxemburg.

Dat is een fikse tegenslag, met name voor Parijs. 'We rollen de rode loper uit', beloofde een hoge stadsbestuurder vorig jaar. Tevergeefs. In zakendistrict La Défense worden de komende tijd zeven gloednieuwe wolkenkrabbers uit de grond gestampt, maar de stroom Brexit-vluchtelingen die ze moet vullen laat op zich wachten.

Ook Amsterdam zit met een kater, hoewel wethouder Kajsa Ollongren (D66) de verwachtingen al had getemperd. 'Je moet niet denken aan duizenden mensen van heel grote banken die massaal hier neerstrijken', zei ze begin dit jaar in een interview met de Volkskrant. 'De City blijft de City.'

Onderhandelaars van beide kampen aan de vergadertafel. Beeld epa
Onderhandelaars van beide kampen aan de vergadertafel.Beeld epa

Bonusplafond

Nederland is wel nog in de race voor onder meer de European Medicines Agency, een van de Europese toezichthouders die in Londen is gevestigd. Ook bedrijven uit diverse andere sectoren, zoals fintech, hebben interesse getoond, maar de grote banken laten Nederland links liggen. Het bonusplafond, dat met maximaal 20 procent van het jaarsalaris strenger is dan in de rest van Europa, bleek de afgelopen maanden een onoverkomelijk bezwaar.

Zo kent de slag om de City vooralsnog enkel verliezers. Het Londense financiële centrum zelf, omdat het last heeft van de aanhoudende onzekerheid; de Europese concurrentie die niet weet te profiteren; en tenslotte de burger. Want hoewel de strijd om de gunst van de bankiers weinig heeft opgeleverd, is er politiek wel iets gaan schuiven. De ECB waarschuwde al voor een 'race naar de bodem' tussen nationale toezichthouders.

Dat geldt ook voor Nederland. Uit de woorden van GroenLinks-leider Jesse Klaver na zijn mislukte formatiepoging kan worden afgeleid dat VVD, CDA en D66 praten over het versoepelen van de bonusregels voor banken. Voor het geval er toch nog een bank in Londen naar Nederland wil komen.


Waar gaan de bankiers heen?

J.P. Morgan wedt op drie paarden: Dublin, Frankfurt en Luxemburg.

Goldman Sachs kiest voor Frankfurt.

Citi heeft de plannen nog niet rond. Frankfurt wordt genoemd, maar ook Dublin.

Bank of America heeft een voorkeur voor Dublin. Mogelijk verhuizen er ook banen naar andere steden, waaronder Amsterdam.

Morgan Stanley zoekt volgens berichten in Frankfurt en Dublin naar kantoorruimte voor 300 medewerkers.

Lees meer over de Brexit

Op de zevende verdieping van een Brusselse kantoorkolos neemt de geschiedenis van Europa een wending die lang voor onmogelijk werd gehouden: de onderhandelingen over de Brexit zijn begonnen.

Vandaag - een jaar na het Brexitreferendum - gaan de onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU van start. 'Dit is triest, dieptriest', zegt Jonathan Faull, voormalig Brits topambtenaar bij de Europese Commissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden