De situatie in de sector is rustig gebleven

Wat wordt vandaag de belangrijkste internationale gebeurtenis?..

Rob Vreeken

Het aflopen en opnieuw met een half jaar verlengen door de Veiligheidsraad van het mandaat van UNMIN, de VN-missie in Nepal.

Maar er wordt toch niet meer gevochten in Nepal? Wat doet UNMIN dan?

Waarnemen.

Wat is daar zo belangrijk aan?

Luister. Precies tien jaar geleden was Q & A op de door Israël bezette Golan-hoogtevlakte. Syrië en Israël voerden daar in 1973 oorlog. Na de wapenstilstand kwam er een VN-macht, de United Nations Disengagement Observer Force. Tussen de heuvels aan de Israëlische kant van de bufferzone stond een observatiepost van UNDOF. Een houten hokje van 3 bij 3 meter op palen. Op een scheefhangend verweerd bordje in een stuk prikkeldraad stond ‘UN Only’. Een jonge man in VN-uniform klom de ladder af. Hij stelde zich voor als VN-soldaat Happenhofer. Hij kwam uit Oostenrijk en diende hier twaalf maanden. Zijn taak: waarnemen.

Wat nam hij waar?

Een paar heuvels, een enkele bergtop in de verte. Een blauwe hemel met wat grauwe wolken. Verder? VN-soldaat Happenhofer dacht na, hij wreef zich over de ongeschoren wangen. Af en toe een kudde schapen. Wilde zwijnen, soms. Wolven schenen er ook te zijn, maar waargenomen had hij die nog nooit. Zo zat hij daar op zijn stoel in dat hokje, twaalf uur per dag, zeven dagen per week. Elke maand had VN-soldaat Happenhofer vier dagen vrij, dan ging hij uit in Tel Aviv. Zijn dagen in de waarnemingspost vulde hij met het schrijven van brieven aan familie en vrienden in Oostenrijk. En boeken lezen, voor zover het waarnemen het toeliet.

Maar gebeurde er dan nooit iets?

Dat vroeg Q & A ook. ‘Nee, er gebeurt nooit iets’, zei Happenhofer. Hij glimlachte, triomfantelijk bijna. ‘Maar dat is precies waarom we hier zitten. Om te zorgen dat er niets gebeurt.’

En sindsdien?

Hetzelfde. Elk half jaar wordt het mandaat van UNDOF verlengd, elke half jaar krijgt de Veiligheidsraad een rapport over de toestand ter plekke. Dat begint steevast met de zin ‘UNDOF heeft zijn taak opnieuw effectief uitgevoerd. De situatie in de sector is rustig gebleven.’ Zo gaat het al 36 jaar.

Wat blijkt hieruit?

Waarnemen is het voortzetten van de oorlog met andere middelen. Om met John Lennon te spreken: Give Happenhofer a chance.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden