De Sir Edmund Award voor het avontuurlijkste ontwerp van 2016 gaat naar...

Oliver Ibsen stuurt het omslag alle kanten op.

De omslag van nY #31.

En de Sir Edmund Award voor het avontuurlijkste ontwerp van 2016 gaat naar... Oliver Ibsen! (Gejuich, rumoer, hier en daar boegeroep.)

Oliver Ibsen is de firmanaam van de jonge Vlaamse ontwerpers Boris Van den Eynden en Lieven Van Speybroeck, die zich in korte tijd hebben onderscheiden met uiterst ongewone omslagen voor nY, het Vlaamse tijdschrift 'voor literatuur, kritiek & amusement'.

Vorig jaar maakten ze hun eerste ontwerp voor nY. Op een themanummer over protest krasten ze in hanepoten: 'De cover is afgeschaft.' Een vorm van anti-ontwerp die past bij de cultuur-kritische benadering van de nY-redactie: 'Een cover die niet gaat over protest, maar zelf een vorm van protest is.'

nY, nr 31
Omslag: Oliver Ibsen.
Uitgave: vzw Yang; euro 9.
ny-web.be.

Sindsdien rekt het duo de definitie van wat een cover is met elk nummer weer wat verder op. Aflevering 28, gewijd aan 'leven in tijden van bestaansonzekerheid', volstond met een gedeconstrueerde smiley. Nummer 29, 'vooruitzichten in een tijd waarin de toekomst zich gesloten heeft', kreeg een inktzwart reliëf met nullen en enen: 00011101 (ofwel 29 in computertaal). nY 30 wist het omslag geheel te elimineren: de tekst over 'het einde en de erfenis van de avantgarde' begon patsboem voorop.

Meer conceptueel vuurwerk biedt de net verschenen nY 31, over luisteren als de 'fluisterende muze (m/v/x) van de poëzie'. De cover vermeldt alleen 'voor cover, tele-foneer naar +32475408924'. Wie het nummer draait, hoort onder meer dit: 'Hallo, ik ben de cover van nY 31, gemaakt van lichtgrijs sulfaatkarton. Ik meet 190 op 260 mm wanneer ik open lig. Laat je me weten wat je van me vindt? Na de beep.' Briljanter zagen we het niet, in 2016.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden