De SGP en de vrouwen

De Staatkundig Gereformeerde Partij ziet de politiek als een mannenzaak. Vrouwen worden door de SGP geweerd uit politieke functies; ze zijn ook verder niet gelijkwaardig aan mannen....

Het is verstandig van minister Remkes te overwegen in hoger beroep tegaan tegen deze uitspraak. Op het eerste gezicht lijkt het oordeel van deHaagse rechtbank alleszins redelijk. Maar het gaat wel om een afweging vangrondrechten.

Deze jurisprudentie zal verstrekkende gevolgen hebben voor religieuzeorganisaties. Want de streng-christelijke SGP is niet de enigegesubsidieerde club die vrouwen als tweederangs burgers behandelt. Mendenke bijvoorbeeld aan katholieke of islamitische organisaties. Aan deandere kant zijn er ook organisaties die uitsluitend vrouwen toelaten. Eenuitspraak van de Hoge Raad is dus geen overbodige luxe.

Rest de vraag of het voldoende is dat de SGP haar subsidie kwijt raakt.Het antwoord luidt bevestigend. Een verbod van de partij betekent eenonaanvaardbare inbreuk op het recht van vereniging en vergadering, datessentieel is voor een vrije, democratische samenleving. Bijna elke clubin Nederland stelt bepaalde eisen aan zijn leden, daar is niets onoirbaars aan.

Het zou de SGP sieren wanneer zij een einde maakt aan de beschamendediscriminatie van vrouwelijke leden. Zo niet, dan blijft de SGP welkom inhet Nederlandse democratische bestel, maar wel voor honderd procent opeigen kosten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden