Nieuwssfeer online

De sfeer op internet wordt guurder, al zijn Nederlanders nog relatief beschaafd, volgens Microsoft

Veel Nederlandse tieners maken op internet vervelende dingen mee, zoals fatshaming, sexting, fraude en discriminatie. De sfeer op internet wordt er sowieso niet beter op, concludeert Microsoft na eigen onderzoek.

Beeld Krista van der Niet

‘Internet was nog nooit zo’n onaangename plek als nu’, concludeert Microsoft, dat sinds 2016 jaarlijks onderzoekt hoe beschaafd mensen zich op sociale media gedragen in 25 verschillende landen. Voor het eerst is Nederland in deze studie meegenomen.

Volgens Microsoft gedragen mensen zich op internet zich steeds onbeschofter. Wie na een rondje op Twitter of Facebook denkt dat Nederlanders de kroon spannen wat betreft hufterigheid, zit er volgens deze onderzoekers naast. Na de Britten gaan Nederlanders nog het fatsoenlijkst met elkaar om. In Zuid-Afrika, Peru en Colombia is het veel erger gesteld met de online manieren. Toch ervaart nog altijd bijna eenderde van alle Nederlanders maandelijks vervelend gedrag.

In totaal werden 12.520 mensen ondervraagd, onder wie ruim vijfhonderd Nederlanders. Mariek Vanden Abeele, die online cultuur onderzoekt aan de Universiteit van Tilburg, waakt voor al te drieste conclusies per land: ‘Uit de studie wordt niet duidelijk hoe de steekproeven per land werden getrokken, dus is onduidelijk in hoeverre je resultaten van verschillende landen met elkaar kunt vergelijken.’

Volgens Microsoft zijn Nederlanders op sociale media relatief beschaafd. Veel erger is het in Vietnam of Rusland.Beeld Microsoft

Tieners

Uit ander dinsdag gepresenteerd onderzoek – geen toeval, het is Safer Internet Day – komt naar voren dat een op de drie Nederlandse tieners tussen de twaalf en achttien jaar weleens iets vervelends heeft meegemaakt op internet.

De meest voorkomende nare online-ervaring is het ontvangen van berichten met schokkende inhoud. Dit wordt gevolgd door pesten, lastiggevallen worden en stalking, gehackt worden, en sexting.

Uit een onderzoek onder duizend Nederlandse jongeren en hun ouders, van Safer Internet Centre Nederland, blijkt verder dat tieners met onlineproblemen meestal hun ouders (74 procent) of vrienden (38 procent) in vertrouwen nemen voor het vinden van oplossingen. Een kwart zoekt online naar oplossingen. Ruim de helft van de ouders gelooft invloed te hebben op wat hun kinderen online doen, maar tegelijkertijd zeggen vier op de tien ouders het moeilijk te vinden goede richtlijnen te geven.

Hoe sociale media en smartphones de opvoeding hebben veranderd
Hoe hebben sociale media en smartphones de opvoeding veranderd? Of: hoe ga je als ouder om met eeuwig appende pubers? In opdracht van de Volkskrant voerde onderzoeksbureau I&O Research een enquête uit. Die leverde deze vijf inzichten op.

Tijd voor een Twexit
Twitter is niet meer de kamer waar een goed gesprek wordt gevoerd. Het is verworden tot een plek waar de strontkar wordt leeggekieperd. Hoogste tijd dus voor een Twexit, meent Bard van de Weijer.

Twitter is op zijn best een lachspiegel
Met zijn gigantische hoeveelheid openbare data is het voor zowel wetenschappers als journalisten verleidelijk om Twitter te gebruiken als spiegel van de samenleving. Verleidelijk, maar meestal niet verstandig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden