De Serviërs gedragen zich in Kosovo opvallend rustig

De Serviërs stellen zich in Kosovo momenteel opvallend terughoudend op tegen de Albanezen, zo constateert het Amerikaanse ministerie van Defensie....

AP; AFP; REUTERS

AFP, AP, Reuters

PRISTINA/MOSKOU/BRUSSEL

Er is wel sprake van schermutselingen, maar daarin zou vooral het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) de hand hebben, dat nu optrekt tegen de Servische strijdkrachten. Waarnemers geloven dat het UÇK een Servische aanval probeert uit te lokken, die de NAVO zou dwingen militair te interveniëren.

Het Kosovo Bevrijdingsleger bereidt de Albanese leider Ibrahim Rugova thans kopzorgen. De vraag is namelijk of het bevrijdingsleger zich nog laat bevelen door Rugova. Het radicale UÇK zou de gematigde Albanese leider naar een zijspoor gerangeerd hebben.

Tijdens een persconferentie gisteren in Pristina minimaliseerde Rugova in eerste instantie het UÇK als 'eenvoudige burgers die huis en haard proberen te verdedigen'. Maar uiteindelijk vond ook hij dat het Kosovo Bevrijdingsleger 'gecontroleerd' moet worden.

Op de vraag of Rugova het UÇK kan dwingen een eventueel akkoord met Belgrado te respecteren dat ook de goedkeuring heeft van de internationale gemeenschap, antwoordde hij: 'Iedereen hoort zich aan internationale akkoorden te houden.'

Rugova pleitte gisteren tegenover de pers overigens voor een militair ingrijpen van de NAVO. Volgens hem is de beste oplossing dat Kosovo een onafhankelijke staat wordt. In de tussentijd zou Kosovo volgens Rugova een 'internationaal protectoraat' kunnen worden. Washington is tot nu toe slechts bereid Kosovo een beperkte autonomie toe te staan.

De NAVO legt momenteel de laatste hand aan plannen om in Kosovo te interveniëren. Dezer dagen zullen de politici zich moeten uitspreken over de militaire opties, die steeds sterker wijzen naar rechtstreekse interventie.

De NAVO wil niet alleen de Serviërs stoppen. Zij probeert ook te voorkomen dat het Kosovo Bevrijdingsleger van een mogelijke interventie misbruik maakt. De Russische generaal Leonid Ivasjov - hoofd van de internationale afdeling van het ministerie van Defensie - heeft gisteren gewaarschuwd dat een NAVO-interventie in Kosovo zou leiden tot 'een nieuwe Koude Oorlog'. Ivasjov: 'Wij blijven niet toekijken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden