De SER wil scholing, stages en een meldpunt discriminatie

De problematiek rond allochtone jongeren is een hardnekkig probleem dat niet zomaar verdwijnt, stelde Marco Wilke, voorzitter van de SER-commissie, vrijdag....

Volgens de SER is de slechtere positie van de allochtone jongeren op de arbeidsmarkt vooral een gevolg hun gemiddeld lagere opleidingsniveau. De SER adviseert het kabinet daarom onder meer een betere aanpak van taal- en onderwijsachterstanden, het voorkomen van voortijdig schoolverlaten, goede doorstroming naar vervolgonderwijs en het garanderen van stages.

Daarnaast wil het adviesorgaan, waarin vakbonden en werkgevers vertegenwoordigd zijn, een onderzoek naar discriminatie op de arbeidsmarkt. Daarbij is een landelijk meldpunt nodig en moet het kabinet nadenken over sancties tegen slechte werkgevers. Er zijn nu al instanties waar je discriminatie kunt melden, maar de drempel is voor veel allochtone jongeren te hoog, stelt Judith Ploegman van de jongerenvakbond FNV Jong. ‘Je kunt bijvoorbeeld naar de Commissie Gelijke Behandeling stappen, maar dat is een heel langdurig traject. Zoiets doe je niet vlug als je afgewezen wordt voor een stage.’

Ook werkgevers moeten volgens de SER meer moeite doen om allochtonen jongeren te bereiken. Zo zouden ze hun wervings- en selectiebeleid cultuur-neutraal moeten maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden