'De seksuele revolutie droeg bij aan misbruik'

Homoseksualiteit, het celibaat en het aan mannen voorbehouden priesterschap zijn geen oorzaken van de vele misbruikschandalen binnen de r.k. kerk in de VS. De seksuele revolutie van de jaren zestig en zeventig en het gebrek aan toezicht op priesters zijn dat wel, zo blijkt uit onderzoek van het John Jay College in opdracht van de Amerikaanse bisschoppenconferentie Usccb.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Het aantal gevallen van seksueel misbruik steeg ten tijde van de seksuele revolutie explosief. Priesters waren niet voorbereid op de veranderingen in de samenleving, kwamen onder druk te staan en misten toezicht en begeleiding. 'De crisis werd nog in de hand gewerkt doordat de kerkleiding zich sterker om de daders dan om de slachtoffers heeft bekommerd', aldus de onderzoekers.

Volgens hen was minder dan 5 procent van de 6.000 beschuldigde priesters pedofiel. Dat de grootste groep misbruikslachtoffers jongens tussen de 11 en 14 jaar zijn geweest, betekent ook niet dat de daders homoseksueel waren.

Jongens zijn het slachtoffer van misbruik geweest omdat priesters vaker met jongens in contact kwamen dan met meisjes. Daarnaast nam eind jaren zeventig en begin jaren tachtig het aantal homoseksuele seminariestudenten en priesters ook toe en nam het aantal meldingen van misbruik af. Daaruit trekken de onderzoekers eveneens de conclusie dat homoseksualiteit losstaat van het seksuele misbruik van jongens door katholieke priesters.

Slachtofferorganisaties hebben furieus gereageerd. Volgens hen ligt de oorzaak van het misbruik bij het doofpotbeleid van de kerk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden