De scoop van Quote & de FNV met de lach van Rutte

Het beste (links) en het slechtste (rechts) uit de media. Deze week komt Quote eindelijk weer eens met een scoop (over de broer van Willem Endstra) en vertilt de FNV zich aan een actie met de lach van Rutte.

De FNV en De Lach van Mark Rutte, het is een hele toestand. Bij de reclamecodecommissie zijn al zestig klachten binnengekomen over het spotje. Afgelopen najaar ontdekten de Nederlandse media na langdurig onderzoek en vele mislukte pogingen met vereende krachten de achilleshiel van Mark Rutte. De Lach, de joviale liberalenlach, klinkend naar champoepel en sigaren, werd geïnterpreteerd als een bagatelliserende lach, een problemen weglachlach. Voor critici was het een welkome stok om de premier en zijn kabinet mee te slaan.

Toen De Lach eenmaal was ontdekt, ging het hard, gingen journalisten schrijven over De Lach en zijn vermeend vernietigende werking. Vervolgens knutselden olijke hobbyisten YouTube-compilaties met De Lach in de hoofdrol. In dit stadium drong De Lach ook door in een domein waar lachen zo zeldzaam is als een dromedaris in Noorwegen: de vakbondswereld. Even visualiseren: het creatieve team van de FNV, op een maandagmiddag. Iemand brengt, doodserieus, het idee te berde om De Lach te gebruiken in een commercial om aandacht te vragen voor de bezuinigingen op de sociale zekerheid. Het resultaat is bekend. Bij de eerste keer kijken denk je: wat zielig voor die arme mensen. De zeventiende keer denk je: wat zielig van de FNV. Sterre Lindhout

'Hèhè, zo kennen we Quote weer!' schreef het tijdschrift zelf treffend op de website. Deze week niet enkel gesjeesde zakenmannetjes in te grote auto's maar een echte scoop: Haico Endstra, de 'keurige' broer van de in 2004 vermoorde Willem Endstra en de directeur van diens imperium, speelde een actieve rol in de dubieuze praktijken van de vastgoedbaron. Zestien pagina's ruimde Quote in voor het verhaal dat door meerdere media werd opgepikt. Auteurs Nikki Sterkenburg en Wim van de Pol (ook van website Crimesite.nl). deden maandenlang onderzoek.

Die primeur gaat hand in hand met een beetje rellen. Brieven van Hans Koets, de advocaat van Haico Endstra, met rectificatieverzoek werden direct online geplaatst. 'Eh, vindt u het goed als we nog even een nachtje over slapen, meester Koets? We hebben ons huiswerk goed gedaan en hebben de aantijgingen waarover uw cliënt nu wakker ligt niet lichtvaardig opgetekend.'

Sailliant zijverhaal: Haico zou een man benaderd hebben om vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg te liquideren. Zijn advocaat Hans Koets doet dit af als 'zo'n baarlijke nonsens dat het begrip indianenverhaal de lading niet eens dekt'.

Hoofdredacteur Mirjam van den Broeke - die er sinds oktober vorig jaar de scepter zwaait - gaf al te kennen dat het blad was 'doorgeslagen naar de snelle ondernemers die in korte tijd veel geld hebben verdiend.' Er mochten wel weer serieuze verhalen in Quote. Belofte ingelost.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden