Lezersbrieven

De Schoorlse duinbossen zijn uniek, laat dat zo

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 23 december.

'De Schoorlse duinbossen moeten intact blijven en geen speelobject worden voor een paar mensen die zo nodig stuivende duinen willen creëren.' Beeld anp
'De Schoorlse duinbossen moeten intact blijven en geen speelobject worden voor een paar mensen die zo nodig stuivende duinen willen creëren.'Beeld anp

Brief van de dag: Laat Schoorl toch met rust

Met aandacht en instemming heb ik de berichtgeving van Caspar Janssen over de stuivende duinen in Schoorl gelezen.

Ik woon in Alkmaar en één of twee keer per week stap ik op de fiets en rijd dan door deze prachtige bossen richting strand om een fikse strandwandeling te maken. De Schoorlse duinbossen moeten intact blijven en geen speelobject worden voor een paar mensen die zo nodig stuivende duinen willen creëren. Waar is die dwangmatigheid voor nodig? Laat die tekentafeltheorietjes toch achterwege.

Ruim vijf jaar geleden ging een deel van dit bos in vlammen op en reageerde men zeer ongerust over de teloorgang van de toch al zo fragiele flora en fauna in dit verwoeste gebied, en terecht. En dan wil men nu, willens en wetens, een stuk bos opofferen voor een paar dode zandheuveltjes? Het moet niet gekker worden. De Schoorlse duinbossen zijn uniek en velen genieten ervan. Laat het s.v.p. zo!

J.W. Nieuwpoort, Alkmaar

Twittermaniak

Prachtige column van Bert Wagendorp over Wilders. Wagendorp wilde nog één keer de leugenachtige en gevaarlijke tweets van Wilders aan de kaak stellen. Vanaf nu zwijgt hij hem dood. Terecht. De eerbied waarmee Wilders in de media wordt behandeld is soms stuitend.

Zo sprak de hoofdredacteur van De Telegraaf onlangs in een interview voor de tv heel beleefd steeds maar weer over de heer Wilders, soms afgewisseld met meneer Wilders. Pechtold en Samsom werden in hetzelfde interview niet met de heer aangesproken, maar gewoon met Alexander en Diederik.

Waarom toch die overdreven eerbied voor de man die niets anders dan beledigingen rondstrooit. Onbegrijpelijk. Dan Wagendorp: die heeft het over de twittermaniak, over de handelaar in angst en de handlanger van terreur. Zo is het maar net.

Bart Smits, Groningen

Wilders' tweets

Op 22 december eindigt Bert Wagendorp zijn column over Wilders' tweets dat elk tweetje op social media, maar ook in de krant en op tv bereidwillig van een daverende echo wordt voorzien. 'Bij deze beloof ik dat ik daarmee zal ophouden.'

Ik hoop maar dat veel tweeters en journalisten hem daarin volgen.

Jan Bierhoff, Den Haag

Beschuit

Op 22 december beschreef Michel Backus in een brief een alternatieve oplossing om beschuit zonder inkeping uit de beschuitdoos te halen. 'Gaatje prikken met je vinger.' Gelukkig bestaat er nog een veel eenvoudigere oplossing zonder de beschuit te beschadigen.

Doe de rol beschuit in de metalen beschuitdoos en trek dan de geribbelde papieren bescherming die om de beschuit zit omhoog. Dat gaat heel eenvoudig door dit omhulsel aan weerszijde van de deelnaad vast te pakken en afwisselend aan beide zijden te trekken. Na verwijdering van die bescherming is er voldoende ruimte tussen beschuit en kunststof buitenverpakking om er een vinger tussen te kunnen krijgen.

Fred Wittkampf, Lage Vuursche

Fred Wittkampf heeft nog een andere manier om beschuiten uit de bus te halen. Beeld anp
Fred Wittkampf heeft nog een andere manier om beschuiten uit de bus te halen.Beeld anp

Kolencentrales

Roebyem Anders, Pier Vellinga en Jan Terlouw roepen de regering in Opinie en Debat op een nationale CO2-heffing in te voeren en de kolencentrales direct te sluiten. In hun bijdrage wordt duidelijk dat zij geen kijk hebben op de werking van de Europese markt voor elektriciteit. Ook denken zij kennelijk dat Nederland het klimaat kan redden.

Uit diverse onderzoeken, die inmiddels ook bij de regering bekend zijn, blijkt overduidelijk dat de CO2 die we hier besparen door de kolencentrales uit te zetten grotendeels elders in Europa weer terug komt.

Veel minder efficiënte kolen- en gascentrales elders in Europa zullen de plaats innemen van onze kolencentrales. Dit gebeurt als gevolg van de prijsverhoging die we in Nederland zullen zien. Nederland wordt een duurte-eiland en dat is desastreus voor onze industrie.

Als je daar dan ook nog een nationale CO2-belasting bovenop zet, wordt dit effect alleen maar erger. Het klimaat is niet gediend met sluiting maar sluiting leidt wel tot enorme economische schade en onverantwoorde afhankelijkheid van het buitenland.

Juist dat industriële belang was in 2005 voor minister Brinkhorst de reden om zich in te zetten voor nieuwe kolencentrales. Ook Jan Terlouw is dat kennelijk 'vergeten'. Het is voor het klimaat en onze economie veel beter de centrales aan te laten en daar gerichte maatregelen te nemen om de CO2-footprint te verlagen.

Hans Schoenmakers, directeur corporate affairs Uniper Benelux (afgesplitst deel van E.ON)

Autodouche

Ik las in 'Blik' van 22 december in V over de autodouche, waarbij de thermometer controleert of de 'salmonella dood is'. Is bij uw schrijver nog altijd niet het verschil bekend tussen salmonella en legionella? We hebben er zoveel voorlichting over gegeven.

Als een van de oprichters en oud-voorzitter van de StichtingVeteranenziekte.nl (die opkomt voor de belangen van de slachtoffers) vind ik dat een heel trieste zaak. Dus redactie, maak niet meer zulke grove fouten. We zullen u er dankbaar voor zijn.

Fred Bertrand, Gootebroek

Beste verkiezingsposter

Met zijn tekening in de Volkskrant van van maandag 19 december heeft Bas van der Schot de beste verkiezingsposter 2017 getekend. Kunt u die op posterformaat uit brengen? De boom eruit en Bas op het raam!

Mariska Jansen, Franeker

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden