De schokkende getallen

DE KRACHT van de aardbeving die de tsunami zes maanden geleden in Zuidoost-Azië veroorzaakte wordt nu geraamd op 9,15 op de schaal van Richter....

DE AARDBEVING was zo zwaar dat hij nu al maanden is blijven ‘nagalmen’. Als gevolg van de schok is een breuk in de aardkorst over een lengte van 1200 kilometer 20 meter omhooggekomen. Langs dat instabiele breukvlak hebben zich nu al honderden zware nabevingen afgespeeld, waaronder een met een kracht van 8,7 in maart. Deskundigen verwachten nog meer zware schokken.

DE TSUNAMI heeft in dertien landen rond de Indische Oceaan in totaal 230duizend mensen meegesleept, die voor een deel nog altijd worden vermist. De meeste doden en vermisten zijn geregistreerd in de Indonesische provincie Atjeh: 168duizend. Nog elke dag worden daar doden geborgen.

DE SLACHTOFFERS waren van velerlei nationaliteit. Behalve de 168duizend doden en vermisten vielen er meer dan 35duizend in Sri Lanka, 16.400 in India en achtduizend in Thailand. Aan andere oceaankusten vielen kleinere aantallen doden: 298 in het Afrikaanse Somalië, 90 in Birma (plus minstens duizend illegalen uit Birma die in de Thaise toeristenoorden werkten), 82 in de Maldiven, 68 in Maleisië, tien in Tanzanië en twee in Bangladesh. Onder de toeristen die in Thailand en Sri Lanka om het leven kwamen waren vooral veel Scandinaviërs (850), Duitsers (544) en Britten (169). Nederland telde 35 doden en één vermiste.

DE HULP stroomde toe van alle kanten. De regeringen en internationale instellingen stelden in totaal ruim 6,9 miljard dollar beschikbaar voor noodhulp en, vooral, wederopbouw. Koplopers zijn de Verenigde Staten met 857 miljoen dollar en Australië met 739 miljoen. Ook de gewone burgers deden een duit in het zakje en brachten in totaal ruim 4,9 miljard dollar bijeen. Den Haag heeft 309 miljoen dollar aangeboden, Nederlandse burgers zamelden 257 miljoen dollar in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden