De schijnbaar onaantastbare maffioso 'Teflon Don'

Maffiabaas John Gotti kon pas worden gepakt nadat hij was verlinkt. Tot dan werden jury's omgekocht en bomaanslagen gepleegd om de rechtsgang te hinderen....

DOOR 'Big Paulie' Castellano te liquideren werd hij in 1985 de leider van de Gambino's, een van de grote maffiafamilies van New York. In zijn vijf jaar als peetvader verscheen hij zo vaak in de media, dat hij in de VS uitgroeide tot de bekendste maffioso sinds Al Capone. Maandag stierf John Gotti op 61-jarige leeftijd, niet door kogels zoals veel van zijn vakgenoten, maar aan keelkanker in een zwaarbewaakt gevangenishospitaal.

John Gotti zat al ruim tien jaar in de gevangenis. In juni 1992 was hij tot levenslang veroordeeld voor een lange lijst vergrijpen. De jury achtte hem schuldig aan vijf moorden, afpersing, het tegenwerken van justitie, illegaal gokken, omkoping en belastingontduiking. Het was waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg aan misdrijven die hij pleegde of waartoe hij opdracht gaf.

Om hem te pakken was een doodzonde nodig. Zijn adjudant, Sammy 'the Bull' Gravano, verlinkte hem bij de FBI. Hij moest daarvoor de 'omerta' breken, de plicht van iedere maffioso te zwijgen over de zaken waarmee de maffia zich bezighoudt. Gravano kreeg als dank voor zijn verraad slechts drieënhalf jaar voor de negentien moorden die hij bekende.

Zeven jaar voor zijn verraad had Gravano samen met Gotti de macht gegrepen in de Gambino-clan. Daar was op dat moment Paul Castellano de baas, nadat hij zijn schoonvader Carlo Gambino was opgevolgd. Gotti was het over veel oneens met 'Big Paulie', maar wat de directe aanleiding was voor de liquidatie van Castellano blijft onduidelijk. Meestal vond Castellano dat Gotti te grof te werk ging. Hij was een jongen van de straat en Castellano vond hem daarom onbetrouwbaar en ongemanierd.

Maar het ergste was dat Castellano de club van Gotti en zijn maten op Mulberry Street in Little Italy wilde sluiten.

In december 1985 wordt 'Big Paulie' op een drukke winkelstraat in Manhattanan vermoord. Gravano en Gotti zelf slaan het tafereel op enige afstand vanuit een auto gade.

De moord maakt van Gotti een van de belangrijkste en rijkste maffiosi van New York. Gotti geniet van zijn status. Hoe vaker in de pers de vergelijking met personages uit de film The Godfather valt, hoe liever het hem is. Al snel krijgt hij de bijnaam de 'Dapper-Don', vanwege zijn peperdure pakken.

Maar de media-aandacht voor Gotti zet hem ook bij de FBI in de schijnwerpers. Een jaar na zijn coup bij de Gamboni's wordt de eerste zaak tegen hem aangespannen.

'Lijfelijk geweld' is de aanklacht. Een getuige komt echter eerst niet opdagen en weet zich later het gezicht van de dader niet te herinneren. De zaak wordt geseponeerd.

Andere zaken tegen hem worden ontwricht door omkoping van de jury of bomaanslagen. Zijn schijnbare onaantastbaarheid levert Gotti de bijnaam de 'Teflon-Don' op. Die naam gaat echter door het verraad van Gravano niet lang op.

Bij de rechtszitting waarin zijn veroordeling wordt uitgesproken, komen zelfs de acteurs Mickey Rourke en Anthony Quinn om hem steun te betuigen.

Na de zitting bestormen honderden woedende sympathisanten van Gotti de rechtszaal. De politie slaat de aanval ternauwernood af. Volgens een FBI-agent was de Teflon veranderd in klittenband 'waar de Don lang mee vast blijft zitten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden