De scheiding heeft juist rust gebracht

AMSTERDAM - Er werd de laatste maand naar uitgezien. Zou er verdeeldheid zijn geslopen in de top van het Nederlandse zwemmen? Waren alle plooien glad gestreken? Het water rimpelde zomaar vervaarlijk.

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk, de twee topzwemsters van Nederland, waren na een jaar van samenwerking, onder de hoede van bondscoach Marcel Wouda, weer tot verschillende kampen gaan behoren. De estafettemaatjes bleken vooral collega's met ieder hun eigen belang.

Heemskerk, juist terug van een lang avontuur in Frankrijk, wilde blijven trainen bij Wouda. Haar wens werd verhoord. Kromowidjojo, de ster van het Nederlandse zwemmen, legde zichzelf druk op met de keuze voor een nieuwe coach, de jonge en onervaren Christiaan Sloof.

Zaterdag duelleerden de twee - de nummers drie en vijf van de WK-finale van de voorbije zomer - op de 100 meter vrije slag. Het was het hoofdnummer van de Amsterdam Swim Cup, een race op de langebaan (50-meterbad) in het hart van het kortebaanseizoen.

Olympisch kampioen Kromowidjojo won 'haar' 100 meter, zij het met moeite. Het verschil viel evenwel niet direct af te lezen. De tijdwaarneming begaf het in de laatste race van de dag in het Sloterparkbad.

De zwemsters werd gevraagd hun tijden te schatten. Kromowidjojo, op het WK goed voor een tijd van 53,42, dacht 53,3. Heemskerk, deze zomer finishend in op 53,67, hield het op 'hoog in de 53'. Er werd gerekend, er werden beeldjes geteld in de race-analyse. Er kwamen tijden van 54,08 en 54,33 uit. De foutmarge zou iets van eentiende kunnen zijn.

Heemskerk was er zichtbaar niet blij mee. Ze was bedrogen door haar gevoel. Tegen Wouda die haar de tijd kwam zeggen: 'Ik heb zo het gevoel dat het niet klopt.' Wouda zei dat het verschil tussen Ranomi en Femke 0,18 moest zijn. Heemskerk stopte het hoofd nog maar eens onder water.

Kromowidjojo's tekst van 'het ging lekker' werd niet door de tijd ondersteund. Wat wel lekker gaat, is de samenwerking met Christiaan Sloof, zo betoogde Kromowidjojo. 'De verwachtingen zijn uitgekomen. En meer dan dat. De rust is terug in Eindhoven. Iedereen is weer op zijn plekje. En met mij persoonlijk gaat het heel goed.'

In Eindhoven waren altijd twee zwemploegen van het hoogste niveau actief: de sprintploeg van Jacco Verhaeren en de meer op lange afstanden gefocuste zwemmers van Marcel Wouda. Vorig jaar werden al die zwemmers onder de coaching van Wouda gebracht. Tot Kromowidjojo in oktober naar buiten bracht niet nog eens drie jaar met Wouda te willen trainen.

'Het is weer zoals het was', zegt Kromowidjojo in Amsterdam. Heemskerk en zij zijn weer rivalen. 'Maar daar ben je niet mee bezig hoor, als je op het startblok staat. Dan ben je met je eigen race bezig. Niet met die van een teamgenoot of die van een concurrent.'

In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion trainen de groepen van Sloof en Wouda in gescheiden baden. Kromowidjojo: 'Als wij in het hoofdbad zijn, trainen de anderen in het vierbaans bad onder de tribune. En omgekeerd. We delen wel de kleedkamers.'

Heemskerk: 'We zien elkaar niet zo vaak. Wij beginnen bij Marcel een half uur eerder, vanwege de jongens van de lange afstand. Zo lopen we elkaar meestal net mis.'

Het is de losse, vrolijke aanpak van Sloof contra de meer serieuze stijl van Wouda. Teammanager Aad van Groningen loopt als oliemannetje voortdurend tussen de groepen op en neer.

Volgens Wouda is er niet veel veranderd. 'Van een groep zijn er weer twee gemaakt. Zo was het in het verleden ook. En deze week was er een landtraining door Jan Herber, waarin beide teams weer samen aan de slag gingen. Het belangrijkste nu is dat de zaak tot rust komt.'

Time-out van Elise Bouwens vertoont de contouren van het einde van haar zwemloopbaan

Ze zat zaterdag hoog en anoniem op de tribune. Elise Bouwens, deze zomer nog op het podium van de WK zwemmen te Barcelona, bekeek de Swim Cup in haar Sloterparkbadbad van een afstand. Een kleine drie weken geleden, het seizoen was net lekker op gang, besloot ze een 'time-out' in te lassen.

Ze schreef op 21 november op haar website dat ze geen trainingen en wedstrijden meer zal doen dit seizoen. 'Ze neemt afstand om na te denken over haar vragen en twijfels omtrent haar topsportleven', zo beschreef Bouwens zichzelf afstandelijk. Ze is pas 22. Deze zomer nam ze de plaats in van de gestopte Marleen Veldhuis in de estafette-ploeg van Nederland, de Golden Girls. Het team werd derde bij de WK in Barcelona. Bouwens twitterde toen: 'Derde van de wereld. Wow. Besef is er nog niet.'

Er moet ook het besef zijn geweest van de werkelijke verhoudingen in de zwemwereld. Bouwens was startzwemster op de 4 x 100 vrij en lag in baan 7, bij het aantikken, liefst 3,3 seconden achter op de leidende Australische Cate Campbell. Toch werd haar 55,68 over die eerste 100 geprezen door coach Jacco Verhaeren zeker met het oog op de toekomst. Bouwens, in haar jeugd een pupil van de gestopte coach Hans Elzerman, hield in de aanloop van het seizoen haar twijfels. Ze had haar persoonlijk record van 55,47 uit april 2012 in het daarop volgende seizoen niet kunnen aanscherpen. Zaterdag: 'Ik ben er een heel jaar tegenaan gegaan bij Martin Truijens, mijn nieuwe coach. Maar ik ben niet sneller geworden. Misschien had ik het meer tijd moeten geven. Het is heel frustrerend.' Ze kon het, zonder duidelijke progressie, niet meer opbrengen voluit door te gaan. Haar time-out is eerder een definitief stoppen. Dat ontkende Bouwens zaterdag niet. Ze studeert aan de Johan Cruyff University. Ze is gaan waterpoloën, bang als ze is om te zwaar te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden