De schaduw van Libanon 2006

Over het Israëlische winteroffensief tegen Hamas in de Gazastrook hangt de schaduw van de Israëlische zomeroorlog tegen Hezbollah in Libanon van 2006.

Van onze correspondent Alex Burghoorn

‘Overeenkomsten tussen wat we nu zien en hoe de oorlog in Libanon is uitgevoerd zijn er zeker’, heeft Yigal Palmor van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zonder omhaal gezegd.

De bombardementen op Gaza terwijl Israëlische tanks en grondtroepen zich verzamelen aan de grens voor een invasie, doen sterk denken aan de beginfase van de aanval op de sjiitische Hezbollah-beweging. Ook kwamen toen meteen Israëlische dorpen en steden onder vuur te liggen van raketten, en ook genoot de aanval in die eerste dagen de massale steun van de Israëlische bevolking.

Nog een opvallende gelijkenis is dat in beide gevallen Ehud Olmert de opdracht heeft gegeven ten strijde te trekken. De Israëlische premier was in juli 2006 net twee maanden in functie – nu, in december 2008, staat hij twee maanden voor zijn vertrek. Baarde Olmert de afgelopen tijd opzien met verstrekkende uitspraken over vrede met de Palestijnen, de kans bestaat dat hij uiteindelijk vooral wordt herinnerd als de premier die grootscheeps oorlog heeft gevoerd met de twee islamistische bewegingen die Israël aan de noord- en zuidgrens belagen.

Maar de vergelijking met 2006 heeft vooral zorgelijke kanten. De toenmalige top van het leger (de minister van Defensie en de chefstaf) is geleidelijk afgetreden toen het resultaat van de oorlog tegenviel. De onderzoekscommissie-Winograd velde een hard oordeel over de besluitvorming en uitvoering van de oorlog. Het besluit om aan te vallen was ‘overhaast’ genomen na de ontvoering van twee Israëlische soldaten door Hezbollah. De burgerbevolking in Noord-Israël was nauwelijks voorbereid en de militaire strategie was slecht doordacht. De effectiviteit van luchtbombardementen was overschat, en de inzet van grondtroepen kwam veel te laat.

Het was het begin van het einde van Olmert. Besmeurd met corruptieschandalen liep zijn premierschap uit op een afgang. Wil de 63-jarige zich aan het slot van zijn termijn revancheren? Of wil juist de huidige minister van Defensie, Ehud Barak, laten zien dat hij, als meest gedecoreerde militair van Israël, wel weet hoe je een oorlog moet voeren?

De Libanonoorlog heeft 34 dagen geduurd, en aan ruwweg 1200 Libanese en 43 Israëlische burgers het leven gekost. Uiteindelijk maakte VN-resolutie 1701 met een staakt-het-vuren een einde aan de oorlog, hoewel Israël zijn doelen – het terugbrengen van de soldaten en het stoppen van de raketbeschietingen – niet had bereikt.

De lessen zijn geleerd, zeggen talloze anonieme bronnen die de Israëlische kranten ter geruststelling aanvoeren. De aanval is zes maanden voorbereid, schreef de krant Haaretz . De inlichtingendiensten hebben hun werk gedaan, de gevechtseenheden zijn beter getraind, luchtalarm is tot aan Ashdod geïnstalleerd.

Het kabinet heeft woensdag na een lange vergadering zijn goedkeuring gegeven aan de operatie, en het verder aan Olmert en Barak gelaten om over het tijdstip te besluiten. De hervatte raketbeschietingen door Hamas tijdens de Kerstdagen waren de aanleiding om een offensief te beginnen waartoe door de rechtse oppositie in Israël al twee jaar was opgeroepen.

De oorlog tegen het guerrillaleger van Hezbollah eindigde zonder een duidelijk overwinning voor Israël – en volgens de regels van de asymmetrische oorlogsvoering geldt dat als een verlies. De zorg in Israël bestaat dat het afschrikwekkend vermogen van de Joodse staat in het Midden-Oosten sindsdien is afgenomen. Het komt voort uit de oude doctrine dat het land zich alleen kan staande houden als de buurlanden weten dat ze ‘tientallen jaren terug in de tijd kunnen worden gebombardeerd’, zoals generaals dat graag noemen. Bij de ongekend hevige bombardementen op Gaza speelt de erfenis van Libanon mee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden