De Saddam Hussein-moskee, kan dat wel?

'What's in a name?' Dat kan pijnlijk veel zijn. Vooral in oorlogen als oude vrienden vijanden worden, zoals Stalin die in Amsterdam geëerd werd met de Stalinlaan totdat bleek dat hij even slecht was als Hitler....

En nu zit de Saddam Hussein-moskee in Birmingham met naamsproblemen. Boze Britten, zo meldt The Guardian, hebben een warme drol, verpakt in pagina's uit de koran , door de brievenbus van de moskee gegooid. De moskeeraad, bestaande uit Pakistanen, Somaliërs en zelfs Koerden, vraagt zich af wat te doen. Verreweg de meeste inwoners van de arme allochtonenwijk zijn tegen de oorlog. Zij hebben vaak wel een afkeer van Saddam Hussein, maar zij willen niet onder druk het grote naambord van de muur halen. De Saddam Hussein-moskee, op een na grootste moskee van Birmingham, was een geschenk van de Iraakse leider uit de tijd dat hij nog een goede vriend van het Westen was. De bouw kostte drie miljoen euro. Saddam kocht veel van zijn wapens voor de oorlog tegen Iran in Engeland. De Britten leverden hem de vermaarde 'supergun' en honderden tanks die in Coventry bij Birmingham werden gemaakt. 'De helft van de streek had zijn baan aan Saddam te danken', zei een Indiër tegen The Guardian.

In die goede oude tijd hielden ook Koerden nog van hem. In Noorwegen woont een Koerdische vluchteling die Saddam Hussein heet. 'Mijn vader heeft me, twintig jaar geleden toen ik geboren werd, naar hem vernoemd,' zei hij tegen een Noorse krant. De afgelopen maanden wordt de jonge Saddam, student letteren, geplaagd, gepest en zelfs bedreigd. Hij heeft de Noorse regering om een andere naam gevraagd.

Maar Palestijnen daarentegen vernoemen hun pas geboren baby's weer wel naar 'de held van de Arabieren'. De Britse televisie toonde een Saddam van een week oud. Zijn moeder zei trots dat zij hoopte dat de kleine Saddam zou opgroeien tot een martelaar die zijn leven zou offeren voor een vrij Palestina.

'Saddam', zou de oude Bush sissen. Als geen ander liet de president van de Eerste Golfoorlog 'Saddam' klinken als een vloek, een verbastering van Satan en damned.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden