Opinie

'De Russische hogere Songfestivalpolitiek verdient Nederlandse navolging'

Is het u ook opgevallen hoeveel punten onze grote Europese partners - Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië - ons hebben geschonken bij het Songfestival?, vraagt Paul Brill. 'Precies, drie keer nul. Dit kunnen we onmogelijk over onze kant laten gaan.'

Anouk op het SongfestivalBeeld anp

De Russische regering is in woede ontstoken over het gedrag van enkele buurlanden bij de toekenning van de punten tijdens het Eurovisie Songfestival. Met name Azerbeidzjan moet het ontgelden. Dit land gaf geen enkel punt aan de Russische zangeres Dina Garipova - en dat terwijl de Russen zelf de Azerbeidzjaanse inzending trakteerden op maar liefst twaalf punten. Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov eist dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht, want hij heeft sterke aanwijzingen dat het Azerbeidzjaanse publiek wel degelijk gecharmeerd was van Garipova's lied.

Dit is hogere politiek die navolging verdient. Ik weet niet hoe het u is vergaan toen de Bulgaarse punten bekend werden gemaakt, maar ik riep luidkeels 'kutbulgaren' naar het tv-scherm. Eerst hier voor honderd miljoen euro de uitkeringskas komen tillen, en vervolgens onze Anouk nog niet één puntje waardig achten. Ik zou zeggen: laat minister Timmermans duidelijk maken dat dit volgend jaar beter moet, anders komen de Bulgaren minstens vijf jaar Schengen niet in.

Grote partners
Maar de Nederlandse pijn gaat dieper. Is het u ook opgevallen hoeveel punten onze grote Europese partners - Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië - ons hebben geschonken? Precies, drie keer nul. Dit kunnen we onmogelijk over onze kant laten gaan.

Wat betreft Duitsland: betere reden om onze steun aan Merkels strenge begrotingsbeleid in Europees verband op te zeggen is er niet. Frankrijk: met onmiddellijke ingang mogen de coffeeshops in het zuiden van het land weer in onbeperkte mate softdrugs verkopen aan buitenlanders. En het perfide Albion: denk maar niet dat we ons voor niks blijven verzetten tegen Europese belastingmaatregelen die de City kunnen treffen.

IJzeren Rijn
Trouwens, van Israël kregen we ook zero points. Stank voor dank, Uri Rosenthal! Ook hier is een strafmaatregel niet moeilijk te verzinnen.
Keerzijde van het verhaal is natuurlijk dat we landen die ons royaal hebben gesteund, moeten belonen. Dus of we het leuk vinden of niet: die IJzeren Rijn moet er maar komen.

Paul Brill is buitenlandcolumnist van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden