Weblog

De Russen komen... en ze sturen hun smartphone vooruit

Het Russische bedrijf Yota Devices trok vorig jaar de aandacht met een mobiele telefoon uitgerust met twee schermen. Nu de kinderziekten eruit zijn verschijnt het toestel ook in Nederland.

Peter van Ammelrooy
De Yotaphone 2, met bovenop het scherm gemaakt van elektronisch papier. Beeld Yota Devices
De Yotaphone 2, met bovenop het scherm gemaakt van elektronisch papier.Beeld Yota Devices

De Russen komen - en ze sturen hun revolutionaire smartphone vooruit.

Sinds donderdag is ook in Nederland de Yotaphone te koop, de eerste smartphone van Russische makelij. Het bedrijf Yota Devices hield zijn toestel vandaag ten doop in het Cobra Museum voor moderne kunst in Amstelveen, nadat de rest van de Europese pers er gisteren al in Londen aan had mogen ruiken.

Bijzonder aan de Yotaphone is niet alleen het feit dat er voor de verandering eens een mobieltje niet uit Aziatische (Samsung, LG, HTC, Huawei, Sony) of Amerikaanse (Apple) koker komt.

De Yotaphone valt ook op omdat hij van twee schermen is voorzien - een aanraakscherm zoals we dat gewend zijn van onze huidige smartphones én een scherm met e-ink, zoals we dat van onze e-readers kennen. Het achterscherm van elektronisch papier is bedoeld om de batterij te sparen.

'Onderzoek heeft uitgewezen dat gebruikers hun toestel gemiddeld zo'n 150 tot 200 keer per dag checken', zegt de Europees directeur Jens-Uwe Theumer van Yota Devices. Iedere keer dat het scherm van 'zwart' tot leven moet worden gewekt, verbruikt het toestel stroom.

Anders dan de meerkleurige pixels in een conventioneel aanraakscherm kennen de beeldpunten op elektronisch papier maar twee standjes - zwart en wit - en in die stand blijven ze ook zonder elektrische stroom staan. Een tweede voordeel van elektronisch papier is dat het scherm ook in zonlicht goed leesbaar blijft.

De Yotaphone gebruikt zijn scherm om ook als het toestel in de slaapstand staat informatie te tonen - berichten, foto's, tweets, e-mails, e-books. 'Als je met een elektronische boarding pass vliegt, kun je die op het e-ink-scherm afbeelden', zegt Theumer, 'je hoeft niet meer uit de rij te stappen als je nog een telefoongesprek aan het voeren bent.'

Yota Devices zegt verder dat 'gewone' applicaties ook vanaf de achterzijde kunnen worden bediend. Een nadeel van elektronisch papier is dat het traag reageert. Tijdens een korte probeersessie moesten we wennen aan de slome respons van het toestel. Iedereen die wel eens heeft geprobeerd websites te openen op een e-reader kent het gevoel.

'Ik vind het een charmant ding', zegt Ed Achterberg, analist van het onderzoeksbureau Telecompaper in Houten, 'maar het is ook een duur geval.' 699 euro is een hoop geld in een tijd waarin steeds meer mensen hun toestel los kopen van een abonnement, aldus Achterberg.

Het succes van de Yotaphone zal mede afhangen van de vraag of het toestel wordt omarmd door de belbedrijven. Achterberg: 'Op zich zijn die wel in de markt voor zaken waarmee ze zich kunnen onderscheiden.'

Het toestel dat nu in Nederland te koop is, is de tweede uitvoering van de Yotaphone. 'De eerste was een proof of concept', aldus Jens-Uwe Theumer van Yota Devices. Hij wil niet zeggen hoeveel er zijn verkocht van die originele uitvoering, die een jaar geleden zijn debuut maakte. Volgens sommige bronnen gaat het om minder dan 100 duizend toestellen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden