De ruimte in op Space Expo

Het is een van de mooiste, bekendste en kortste redes die ooit werd uitgesproken. Op 21 juli 1969, terwijl Neil Armstrong op de maan landde, sprak hij over krakende radiogolven de historische woorden: 'A small step for a man, a giant leap for mankind' - een kleine stap voor een mens, een grote sprong voor de mensheid.


Die frase had hij duidelijk niet zelf bedacht; Armstrong maakte allesbehalve een kleine stap. De astronaut moest een reuzensprong maken om het maanoppervlak te bereiken - de trap waarover hij afdaalde was bijna anderhalve meter te kort, omdat zijn Apollo 11 niet in het maanstof was weggezakt, zoals de makers hadden voorspeld.


Ook was deze maanlanding niet het hoogtepunt uit de jonge ruimtevaartgeschiedenis, een misvatting die nog steeds in veel westerse hoofden is verankerd. Het hoogtepunt was de eerste mens in de ruimte, de Rus Youri Gagarin, in april 50 jaar geleden.


Wie dit soort misvattingen graag ziet ontzenuwd en wil leren wat een spionagesatelliet is of hoe de geboorte van een ster eruitziet, kan zijn hart ophalen in het ruimtevaartcentrum Space Expo in Noordwijk, dat dit jaar zijn 20ste verjaardag viert. Een 'Spacetrain' voert over het terrein naar het voorlichtingscentrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.


Daar hangt een schaalmodel van het internationaal ruimtestation ISS aan het plafond, met voorop het Europees laboratorium Columbus, dat via een ingewikkeld buizenstelsel aan een Japans lab en, in de staart, aan een 'huiskamer' voor astronauten zit gekoppeld. Een kopie op ware grootte van de Columbus, waarin astronaut André Kuipers in 2004 zijn proeven met vliegen en waterdruppels deed, staat even verderop in het museum. Bezoekers kunnen erin rondlopen en zien hoe gewichtsloze astronauten zichzelf 's nachts vastbinden in hun slaapcabines.


Space Expo is een ruimtevaarttentoonstelling op het terrein van de ruimtevaartorganisaties ESA en ESTEC. De 'Spacetrain' voert langs het centrum waar satellieten worden getest met de grootste ruimtesimulator van Europa, triltafels en akoestische kamer waarin lanceerkabaal kan worden nagebootst.


Satellieten worden in allerlei soorten tentoongesteld. De meest bijzondere is de Russische spionagesatelliet, waarop duidelijk nog de brandplekken zichtbaar zijn waarmee hij na wrijving in de dampkring werd getekend. Het is dezelfde soort capsule als die waarin Gagarin als eerste mens de ruimte in werd geschoten.


Een van de kostbaarste museumstukken, zegt directeur Rob van den Berg van Space Expo, is de maansteen die in een perspex piramide in de 'Schatkamer' van het museum wordt tentoongesteld.


Erg trots is hij op het ruimtepak van André Kuipers, het bestuurslid dat eind dit jaar opnieuw een ruimtevaart gaat maken. Hoe kostbaar het is, laat zich niet in geld uitdrukken, voegt hij eraan toe. 'Laten we in toepasselijke termen zeggen dat we er een astronomisch bedrag voor hebben betaald.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden