De ruggegraat van Jolande Sap

Jolande Sap heeft getoond dat ook zij helaas geen ruggegraat heeft. We gaan dus politiemensen naar Kunduz sturen om daar lokale analfabete agenten burgerrechten bij te brengen en te leren hoe te schieten. Maar beloofd: niet in militaire acties. Wellicht kunnen we ook nog een missie in Congo, Oeganda en Ivoorkust starten, want daar kunnen ze ook wat hulp gebruiken. Als het dan toch wat mag kosten.


Velen van ons raken onze baan kwijt wegens alle bezuinigingen in de cultuursector en het onderwijs, maar het lijkt wel noodzakelijk om geld te pompen in een kansloze missie in een ander werelddeel.


Als ze dan toch gaan, laat ze dan hun nieuwe dienstwapen (kosten: heel veel nullen) niet vergeten, want blijkbaar doen de oude het niet meer.


Sander den Broeder, Amsterdam


Ik had vernomen dat er in Nederland geen ja-knikkers meer waren. Toch heb ik er één gezien bij de behandeling van de politiemissie naar Afghanistan: Jolande Sap. Bij elke opmerking van VVD of CDA zat zij ernstig en doodleuk te knikken. Helaas Jolande, hier scheiden onze wegen. Hallo Job, ik ben weer terug!


Sjoerd-Jan Visser, Diepenveen


Wij hadden, alvorens ons in Afghanistan te laten mengen in wat in wezen een godsdienststrijd is, de vraag moeten stellen: ben ik mijn broeders hoeder? Zijn de Afghanen onze broeders? En ook, beschouwen zij ons als hun broeders? We zijn in ieder geval geen broeders in Christus. Wat zijn we dan wel?


De doorsnee Nederlandse christen is nog slechts een cultuur-christen, die zich niet druk maakt over zijn geloofsleer - als hij er al nog enige notie van heeft. De Islam van de Afghanen is voor hem iets vreemds, dat huiver wekt.


Afghanistan kent geen geseculariseerde Islam. Ze zijn daar alle trouwe volgelingen van de Profeet, en diens woord, de Koran. Wij zijn voor hun even vreemd als zij voor ons; het enige dat ze weten is dat we ongelovigen zijn met wie de Profeet weinig op heeft. Al met al worden wij met elkaar niet door enige broederschap met elkaar verbonden.


De Afghanen zelf beschouwen zich onderling, mogen we hopen, wel als broeders, als broeders in Allah. De onderlinge strijd die ze voeren lijkt op die van de remonstranten en contra-remonstranten in het Holland van de 17de eeuw, de strijd tussen de rekkelijke, en de precieze. Geen buitenlander bij wie het opkwam troepen naar Holland te sturen om remonstranten tegen contra-remonstranten te beschermen, toen de laatste Oldenbarnevelt hadden onthoofd. Het is uiteindelijk allemaal goed gekomen, nadat de precieze remonstranten wat rekkelijker waren geworden. Het had gewoon zijn tijd nodig.


Laten wij ons erbuiten houden, buiten die strijd tussen de rekkelijken en preciezen in Afghanistan; laten we ze tijd geven om het onderling uit te vechten, dan zullen zij zich niet met ons bemoeien.


Lambert J. Giebels, Breda


Ik mag toch hopen dat Sap, in de toekomst, niet de woorden van Balkenende zal gebruiken. 'Met de kennis van nu...' Die kennis is er al. Luister naar uw leden.


Dick Stolwijk, Oudkarspel


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden