De Roy van Zuydewijn: nu is de politiek aan zet

Nu uit de brief van premier Mark Rutte is gebleken dat het prins Bernhard was die opdracht had gegeven om Edwin de Roy van Zuydewijn grondig te onderzoeken, is volgens De Roy van Zuydewijn de Nederlandse politiek aan zet. 'Wat er gebeurd is, is goed voor Nederland. Premier Rutte is in het nauw gedreven en hij krijgt de deksel niet meer op de doofpot,' zei hij gisteren in het tv-programma Pauw en Witteman.

Edwin de Roy van Zuydewijn en zijn advocaat Mark Meijers (R)Beeld anp

Rutte bevestigde eerder op de avond dat prins Bernhard onderzoek had laten uitvoeren naar De Roy van Zuydewijn, destijds de partner van zijn kleindochter prinses Margarita. Bij het onderzoek waren onder meer de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) en de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) betrokken.

Veiligheidsrisico's
Volgens Rutte mocht Bernhard dit onderzoek verrichten omdat hij destijds beveiligd werd door de DKDB. Zodoende kon hij de dienst om informatie vragen over veiligheidsrisico's. In de Kamerbrief stelt Rutte dat Bernhard daarmee geen regels heeft overtreden.

De advocaat van De Roy van Zuydewijn, Gabriël Meijers, betwijfelt deze lezing: 'Dat zou betekenen dat iedereen die beveiligd wordt, de veiligheidsdiensten op mensen kan afsturen. Wilders zal nu in zijn handen wrijven.'

Politiek aan zet
Voor De Roy van Zuydewijn is de kous na de onthulling nog lang niet af. Hij vindt dat de politiek de zaak moet aangrijpen om de positie van de premier, de Nederlandse veiligheidsdiensten en de rol van het koninklijk huis eens grondig onder de loep te nemen.

Aan een financiële compensatie voor de gelede schade willen De Roy van Zuydewijn en zijn raadsman nog niet denken. 'Mijn leven is verwoest. Ik krijg mijn sociale en mijn zakelijke leven nooit meer terug. Het allerergste is dat ik de liefde van mijn leven niet meer bij me heb,' aldus De Roy. Volgens advocaat Meijers zijn er nog te veel vragen die moeten worden beantwoord voordat hij aan compensatie kan denken.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer onder andere over deze kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden