De Roy van Zuydewijn: 'Koningshuis heeft sociale moord gepleegd'

'De koninklijke familie heeft een 'mort civil', een sociale moord, op mij gepleegd. Je hoofd wordt er niet letterlijk afgehakt, maar wel publiekelijk en figuurlijk.' Dat zei Edwin de Roy van Zuydewijn vandaag in EenVandaag.

De Roy van Zuydewijn.Beeld anp

De Roy van Zuydewijn voert nog steeds een strijd met de Oranjes. Een journalist van EenVandaag zocht hem op in Zuid-Europa, waar hij als kluizenaar leeft in een onherbergzaam gebied. 'Ik leef als een reizend circus, ik heb een nomadenbestaan, zo leef ik al jaren'. 'De enige die hij nog heeft is zijn hond Pablo', zegt Sander 't Sas. De journalist werkt al tien jaar aan het dossier van De Roy van Zuydewijn.

De Roy: 'Ik wil ook het liefste een gezin en een normaal bestaan, maar deze mogelijkheid is mij ontnomen.' De Roy leeft van giften van familie en vrienden zodat hij in leven kan blijven. Zijn naam is naar eigen zeggen 'te besmet om ooit nog werk te vinden'. Hij werkt aan een Engelstalig boek over onder andere zijn ontmoetingen met prins Bernhard die al vanaf de eerste keer stroef verliepen. De werktitel van het eerste hoofdstuk is 'Love Actually'.

Pijp aan Maarten
De Roy van Zuydewijn heeft een aantal maal op het punt gestaan de strijd met de koninklijke familie op te geven: 'Het heeft mij alles gekost, mijn hele leven, de sterkste en krachtigste jaren van mijn leven. Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat er heel veel momenten zijn geweest waarop ik dacht, nu geef ik de pijp aan Maarten'.

De Roy van Zuydewijn was van 2001 tot 2006 getrouwd met prinses Margarita, het nichtje van prinses Beatrix. Al jaren strijdt hij voor eerherstel en om duidelijkheid te krijgen over wie wanneer 'de lastercampagne' tegen hem is begonnen. De toenmalig directeur van het Kabinet der Koningin, Felix Rhodius, zette de onderzoeken van de geheime dienst naar De Roy van Zuydewijn in gang. In juni zeiden D66 en SP tegen de Volkskrant duidelijkheid te eisen over de rol van prins Bernhard bij het onderzoek.

Onschadelijk
Voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Broertjes, zei in een onlangs verschenen boek over prinses Beatrix dat prins Bernhard zich tegen hem ooit liet ontvallen dat De Roy van Zuydewijn een 'verschrikkelijk type' is. 'Deze man', zei hij tegen Broertjes, 'is een vijandig projectiel dat onschadelijk moet worden gemaakt.' 'Bernhard gaf daarop het Kabinet der Koningin opdracht de geheime dienst inlichtingen te laten inwinnen', aldus Jutta Chorus in haar boek Dwars door alle weerstand heen dat in april verscheen.

De Roy van Zuydewijn kreeg het citaat telefonisch te horen via een journalist. 'Ik moest de telefoon ophangen omdat het als een bliksemschicht bij me insloeg. Het betekende namelijk precies datgene dat Margarita en ik altijd gesteld hebben.' Voor Broertjes heeft hij geen goed woord over. 'Als hij destijds zijn werk had gedaan en het citaat had gepubliceerd, dan was ik nog met Margarita geweest, dan hadden we nu kinderen gehad, en dan was de lastercampagne tegen mij in de kiem gesmoord.'

Volgens De Roy zijn er in de loop der jaren stelselmatig leugens over hem verspreid. Zo werd er beweerd dat hij aids had en dat zijn financiële situatie erbarmelijk was. Dit werd onder andere gezegd door de commentator bij het huwelijk van toenmalig prins Willem-Alexander en Máxima. Toen werd gezegd dat ze er niet waren omdat ze financiële problemen zouden hebben maar in werkelijkheid waren ze niet uitgenodigd omdat Willem-Alexander het 'niet opertuun' vond het paar uit te nodigen. EenVandaag publiceerde de brief van Willem-Alexander aan Margarita.

Het kerkelijk huwelijk van prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn in de kathedraal Saint Marie.Beeld ANP
De afwijsbrief van Willem-Alexander.Beeld EenVandaag

Gepiepeld
Politiek commentator van RTL Nieuws Frits Wester neemt het op voor De Roy. Volgens Wester is heeft toenmalig minister Donner gezegd dat De Roy is 'gepiepeld'. Wester: 'Edwin heeft een fout gemaakt, hij heeft het opgenomen tegen de koninklijke familie en dat moet je niet doen. Dat wist Van Oldenbarnevelt al, de gebroeders De Witt, Schimmelpenninck, dat moet je niet doen.'

De afgelopen jaren gaf De Roy van Zuydewijn aan achtervolgd en getapt te worden. Wester geloofde dit niet tot het moment dat hij een keer met De Roy van Zuydewijn op het terras van het Apollo-hotel zat te lunchen. 'Twee mannen die duidelijk niet gekleed waren op een lunch in het Apollo-hotel schoven aan aan een tafeltje naast ons. Als Edwin naar het toilet ging, ging een van die mannen naar het toilet, als ik naar het toilet ging, hetzelfde.' Toen Wester wegreed werd hij achtervolgd. 'Het viel mij op dat er een auto achter mij aan reed tot ik de stad uit was. Ik heb het nummer genoteerd en belde een vriendje bij de politie Amsterdam. Die zei tegen mij, ja, dat is een auto van ons. Toen dacht ik: hij heeft toch gelijk. Dit is raar.'

Volgens De Roy wordt er nog steeds een strijd tegen hem gevoerd. 'Hoeveel valse aanklachten en rechtszaken worden er wel niet tegen mij gevoerd?' De Roy van Zuydewijn hoorde dinsdag nog een werkstraf van 240 uur en 4 maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich geëist worden. Volgens het Openbaar Ministerie heeft De Roy in 2001 een valse factuur opgemaakt, ten bedrage van 238.000 gulden (108.000 euro). De uitspraak in deze zaak volgt op 13 augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden