De route naar een nieuw Lenteakkoord is uitgestippeld

Woensdag sprak minister Dijsselbloem (Financiën) met bijna alle Kamerfracties over de te volgen procedure om tot nieuwe bezuinigingen te komen. Wat weten we inmiddels over de inhoud van die gesprekken?

Minister Jeroen Dijsselbloem (L) van Financien tijdens het gesprek met D66-fractieleider Alexander Pechtold.Beeld anp

De gesprekken tussen Dijsselbloem en de verschillende fractievoorzitters gingen over de procedure om tot nieuwe bezuinigingen te komen. Dat is nodig, omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Het kabinet is afhankelijk van oppositiepartijen voor steun aan nieuwe bezuinigingsplannen en dat wordt dus onderhandelen. Over de inhoud, dus welke bezuinigingen en lastenverzwaringen worden voorgesteld, werd nog niet gesproken.

Allereerst is het wachten op de cijfers. Dijsselbloem zei meerdere malen dat hij ook nog niet weet op welk begrotingstekort Nederland uitkomt in 2013 en 2014. Morgen om 09.00 uur zal hij ook de website van het Centraal Planbureau (CPB) bezoeken. Mede omdat PvdA en VVD dit jaar niet meer willen bezuinigen, zal zijn oog vooral gericht zijn op het tekort voor 2014. Daaruit vloeit voort of en hoeveel miljard er dan bezuinigd moet worden.

Vrij snel hierna zal het kabinet zelf naar buiten komen met bezuinigingsplannen. Dat is dus voordat er met de oppositie inhoudelijk overlegd is. Veel partijen vinden dat geen probleem. Het is bij onderhandelingen een fijne positie om aan te kijken welke kaarten het kabinet op tafel legt alvorens zelf met de billen bloot te moeten gaan.

Dan volgt wederom een bezoek van Dijsselbloem aan de fracties. Ook tijdens die gesprekken zal er nog niet onderhandeld worden, eerst wil Dijsselbloem weten welke partijen zich kunnen vinden in de begrotingskaders die het kabinet voor zich ziet. Met andere woorden: met welke partijen valt te onderhandelen over het terugbrengen van het begrotingstekort?

Sociaal akkoord
Dan ligt de weg in principe vrij om te beginnen met de onderhandelingen. Die moeten eind april afgerond zijn, want dan moet het kabinet voor 2014 een begroting op hoofdlijnen indienen bij de Europese Commissie. In mei volgt dan een oordeel van de commissie en kunnen sommige elementen nog worden bijgesteld.

Dijsselbloem heeft echter gewezen op een andere belangrijke datum: 1 april. Voor die datum wil het kabinet een sociaal akkoord hebben gesloten met werkgevers en werknemers. De uitkomst daarvan kan ook invloed hebben op de begroting, omdat minister Asscher (Sociale Zaken) op punten toe moet geven aan de vakbonden. Daar kunnen extra kosten mee gemoeid zijn. Daarna heeft het kabinet ook groen licht voor een flink aantal bezuinigingen op de sociale zekerheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden