De Rottweiler is óók maar een mens

De situatie ligt als volgt: Charles trouwde zestien jaar geleden met Diana. Maar eigenlijk had hij een andere vriendin, Camilla....

Charles' huwelijk met Diana liep een paar jaar geleden op de klippen, onder meer omdat hij in het geniep Camilla bleef ontmoeten. Hij verklaarde zelfs dat hij zoveel van haar hield, dat hij best haar tampon wilde zijn. Camilla scheidde van haar man in 1995, en Charles en Diana hielden er vorig jaar officieel mee op.

Charles trouwt met Camilla en ze leefden nog lang en gelukkig - zou je zeggen.

Maar helaas voor Charles is hij de Britse kroonprins, en dus is het allemaal wat ingewikkelder:

1. Camilla Parker Bowles is erg impopulair bij het Britse volk. Het Britse volk houdt namelijk erg veel van Diana en geeft Camilla de schuld van de scheiding. Diana noemde Camilla ooit de Rottweiler. Nu noemt half Engeland haar de Rottweiler.

2. Charles is door alle toestanden ook impopulair geworden bij de Britten. Vijf jaar geleden zag 80 procent in hem nog een goede koning, nu nog maar 40 procent.

3. De pr-afdeling van het Koninklijk Huis vreest dat een huwelijk van de twee impopulaire tortelduifjes de populariteit van de monarchie ernstig zal aantasten.

4. Als Charles zijn moeder opvolgt als monarch wordt hij automatisch ook hoofd van de Church of England. Uit een onderzoek bleek recentelijk dat een derde van alle voorgangers in de kerk zou weigeren de eed van loyaliteit aan de nieuwe koning af te leggen. Ze vinden hem een overspelige en vinden dat Charles moet kiezen tussen troon en liefde. 'Dat is de keuze waar hij voor staat, anders brengt hij de monarchie ten val', zei de reverend David Streater.

Ga d'r maar aan staan, als verliefde kroonprins.

De prins heeft nu gekozen voor een Camilla-propaganda-offensief. Het moet het volk worden duidelijk gemaakt dat Camilla een fijne, ongecompliceerde vrouw is, die best een aardige koningin zou neerzetten.

Fase 1 van het plan was de televisie-uitzending Camilla, waarin vorige week vrienden van Parker Bowles aan het woord kwamen. Camilla is van nature goedlachs, maar alle problemen van de afgelopen jaren hebben van haar een treurige vrouw gemaakt, zo bleek. Toen Charles in 1994 op tv zijn overspel in de openbaarheid bracht, overwoog ze zelfs even zelfmoord. Camilla is ook maar een mens, luidde de boodschap, dus doe een beetje aardig alstublieft.

Vrijdag volgt fase 2 van het Plan. Dan wordt Camilla vijftig en richt Charles voor die gelegenheid op zijn landgoed Highgrove een feestje voor een mannetje of tachtig aan. De sopraan Kiri Te Kanawa zal Lang Zal Ze Leven zingen. Een paar genodigden schijnen te hebben afgezegd, omdat ze ervoor bedanken mee te werken aan een propagandastunt.

Hoe dan ook, boodschap nummer twee luidt: Charles houdt echt waar heel erg veel van Camilla. Het feestje gaat hem volgens de Britse kranten ruim anderhalve ton kosten.

Hierna volgt fase 3, waarin Charles van plan is gedoseerd meer in de openbaarheid te treden met Camilla. Tot dusver was daarvan geen sprake. Misschien gaan de twee zelfs samen op vakantie.

Lukt het Plan, dan kan Charles misschien èn met Camilla trouwen èn koning worden - wat overigens pas het geval zal zijn als zijn moeder overlijdt. Mislukt het, dan verwachten royalty-watchers dat hij in de voetsporen van zijn oud-oom Edward VIII zal treden, en de troon de troon zal laten, ten faveure van de liefde.

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.