Column

De roman van Frans Timmermans: Ik en MH17

Beeld Gabriël Kousbroek

Een lezeres uit Winschoten vroeg wanneer mijn roman over de vliegramp van Faro uitkwam. 'U woont immers in de Algarve, mijnheer Van Amerongen, en u bent als geen ander in staat zulk een vreselijk onderwerp voor een groot publiek te duiden en het een plekje te geven.'

Ik schreef de schat terug dat ik me bijzonder gevleid voelde, maar dat mijn literaire keuteltje vertrappeld zou worden in het aanstondse gevecht der titanen: Afth, Leon de Winter, Abdelkader Benali en Kluun komen met novellettes over MH17, Sunny Bergman met een egodocument over de Bijlmerramp en Arthur Japin is spoorslags naar Tenerife afgereisd. 'Waar olifanten vechten, daar lijdt het gras, Anja. Bovendien moet ik eerst nog het gat in mijn hart dichten met dat boek over mijn moeder. '

Tekst loopt verder na illustratie

Ik schreef Anja dat ik verheugd ben dat de Nederlandse literatuur De Oorlog eindelijk heeft afgeserveerd, al moeten we natuurlijk Jan Terlouw in de smiezen blijven houden. Na de trend van heroïsche romans over kwesties die het vaderland op de grondvesten deden schudden, spleten of verbroederden (De Dominomus, De Elfstedentocht, het konijn van Thomas Rosenboom, de Watersnood, de maagballon van Hanneke Groenteman en onze tweede plek op het WK 2010) is er met de vliegramproman warempel sprake van een gloednieuw genre.

Afth meldde tijdens de persconferentie in restaurant La Rive in het Amstelhotel dat zijn nieuwe roman helemaal niet modegevoelig was, maar juist persoonlijk gemotiveerd, omdat de wieg van zijn schoonvader in Oekraïne stond.

Toen ik de brief naar Anja op de bus deed, werd ik overvallen door een onmetelijke collectieve droefte, gevolgd door een megawegtrekker. Normaliter diagnosticeer ik dat als weltschmerz, en vroeger als kater, maar nu voelde ik mij als de apostel Paulus op weg naar Damascus, want tot mij sprak een stem: 'Schrijf gvd rap die roman over Faro en noem hem wat mij betreft MP495. Brei er desnoods een goeie afloop aan. Op een vunzig seksboek van jou zit toch niemand te wachten.'

Thuis boog ik mij over Wikipedia tot ik in een visioen de achterflap van mijn pageturner zag: de schrijver woont op een uur fietsen van de luchthaven van Faro.

De moed zakte mij helemaal in m'n Birkenstocks toen ik vernam dat Frans Timmermans eerdaags met een historische roman komt, getiteld Ik en MH17.

Dan maar een ouderwets boek over mama. Dat is rampzalig genoeg en zal de tien Bijbelse plagen van Egypteland doen verbleken tot een picknick.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden