De rollator en het Lenteakkoord

FRANK KALSHOVEN

In de concrete versie van het Lenteakkoord -- deze week gesloten tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, uitgelekt via De Telegraaf - duikt plotsklaps de rollator op. Veel woorden worden er niet aan vuil gemaakt, zes om precies te zijn: 'De rollator verdwijnt uit het basispakket.' Of Tofik Dibi dit zou kwalificeren als een gevalletje BAM, durf ik niet te zeggen, maar voor mij heeft het dezelfde symbolische betekenis als de 130 kilometer per uur van de vorige coalitie. De rollator opnemen in het basispakket voor de verplichte zorgverzekering - een voorzienbare eenmalige uitgave, vanaf 59 euro in de online speciaalzaak - was gekkigheid; het verwijderen ervan is een daad van normalisering.

Dat het Lenteakkoord mooie maatregelen bevat, wil niet zeggen dat het niet vatbaar is voor verbetering. Laten we er, aan beide kanten, een paar uitpakken.

Ontslagbescherming is al jaren een echt zeuronderwerp. Lange en soms dubbele procedures monden via de kantonrechtersformule uit in hoge ontslagkosten. En als die, in het geval van bestuurders met een bovengemiddeld inkomen, hoog uitpakken, is de verontwaardiging groot. De Lentecoalitie maakt hieraan een einde. Er komt één nieuwe procedure. De hoogte van de ontslagvergoeding wordt beperkt tot een kwart maandsalaris per gewerkt jaar tot een maximum van een halfjaarsalaris. Dat bedrag komt alleen beschikbaar voor scholing en begeleiding naar werk. De werkgevers gaan opdraaien voor de eerste zes maanden van de WW. Zo ontstaat een systeem waarin werknemers en werkgevers beiden gericht zijn op (goed) werken. Heerlijk.

Rode diesel is malligheid. Rode diesel is identiek aan gewone diesel. Het enige verschil, naast wat kleurstof, is: rood is uitsluitend bedoeld voor landbouwwerktuigen en kent een lagere accijns dan gewone diesel. Het is, kortom, een subsidie aan de landbouwsector zonder logica of maatschappelijk voordeel. Michael Persson typeerde rode diesel in de krant van gisteren als een van de 'stookvoordeeltjes' waar het Lenteakkoord terecht een einde aan maakt.

Hypotheekrenteaftrek was, althans in het politieke centrum, nog een taboe. Dat is doorbroken en dat is de grote winst. Maar het concrete besluit is vatbaar voor verbetering. De coalitie beperkt zich tot een aanpak voor nieuwe gevallen. Hypotheken afgesloten na 1 januari moeten volledig en ten minste annuïtair worden afgelost om voor renteaftrek in aanmerking te komen. Voor bestaande hypotheken - aflossingsvrije, spaar- en beleggingshypotheken -- verandert niets. Dit kan beter en eerlijker, bijvoorbeeld langs de lijnen van het alomvattende plan voor de woningmarkt, eerder dit jaar gepresenteerd door een brede groep economen. Nu alle partijen de principiële stap hebben gezet, kan een nieuw kabinet na de verkiezingen wel met iets beters komen.

Btw-verhoging is een van de prijzenpakkers in het akkoord. Het opschroeven van het 'hoge tarief' van 19 naar 21 procent (per 1 oktober) levert de schatkist op korte termijn miljarden op en levert een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van het financieringstekort. De opbrengst wordt gedeeltelijk teruggegeven door lagere inkomstenbelasting. Prima, maar het gaat niet ver genoeg. Het gezeur met de diverse tarieven blijft. Sterker: de al ingevoerde btw-verhoging van 6 naar 19 procent op theaterbezoek wordt teruggedraaid. De logica achter de btw-tarieven (nu 0, 6 en 19 procent) is al jaren zoek, waardoor het logischer is op weg te gaan naar één uniform tarief. De Lentecoalitie bewandelt de omgekeerde weg door het verschil tussen hoog en laag tarief te vergroten. Het meeverhogen van het lage tarief (van 6 naar 8 procent) was wel het minste wat men had kunnen doen.

Zo is er naast rollatorvreugde ook altijd wat te zeuren. Op hoofdlijnen blijft het akkoord een knap staaltje flitspolitiek met een voorliefde voor gezond verstand.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden