De roep om een Grexit klinkt steeds luider in Europa

Wat vinden de burgers van andere EU-landen van de Grexit? In Duitsland is de meerderheid voor het verdwijnen van de Grieken, ook in de Bondsdag neemt het verzet toe. In Oost-Europa hebben ze er geen zin in. Een rondgang langs enkele lidstaten.

Beeld ap

Baltische Staten en Slowakije

Het hardst voor de Grieken zijn deze kleine landen, die recentelijk een economische catastrofe te boven kwamen en een lager BNP hebben dan Griekenland. De economieën van de Baltische staten en Slowakije gingen genadeloos onderuit tijdens de economische crisis van 2008. In Litouwen kromp de het BNP met 23 procent. Lid van de Eurogroep waren ze nog niet, dus ze moesten het zelf rooien. De Balten voerden een drastisch besparingsbeleid door, Slowakije pakte de corruptie aan. Nu behoren ze tot de snelstgroeiende economieën in Europa. Hun devies: geen medelijden. Politici ventileren hun ergernis over de Grieken zonder gêne: 'Het is altijd mañana bij de Grieken', foeterde de Litouwse presidente Grybauskaite deze week.

 Spanje en Portugal

Als de Grexit zich voltrekt, zullen de speculanten zich als aasgieren op de zwakke Portugese en Spaanse economieën storten, zo is de verwachting. Dat brengt de buurlanden in een lastige situatie. Want uitgaande van de economische consequenties lijkt het niet in hun belang hard te zijn tegen de Grieken. Maar een te zachtzinnige behandeling van de Grieken is ook in hun nadeel. Een 'zege' van Tsipras zou in Spanje het links-populistische Podemos een grote duw in de rug geven. Ook in Portugal zou oproer kunnen ontstaan als Griekenland zonder al te veel concessies in de Eurogroep blijft, omdat ook daar de bevolking zucht onder de door de EU-ingegeven bezuinigingsmaatregelen die de regering heeft doorgevoerd. Portugal verdient het daarom niet om met Griekenland te worden vergeleken, zo zei vicepremier Paulo Portas deze week in een interview met de Portugese publieke omroep. Premier Passos Coello houdt zich over de kwestie op de vlakte.

Frankrijk en Italië

'De laatste vriend van Griekenland', is de nieuwste bijnaam van Frankrijk. Voor de Fransen is kwijtschelding van de Griekse schulden een reële mogelijkheid, zo zei Michel Sapin, minister van Financiën. Het is barmhartigheid uit eigenbelang Frankrijk lapt zelf regelmatig de begrotingsregels van Brussel aan de laars en heeft dus in zekere zin baat bij Eurogroepleden die nog slechter presteren. Voor Italië geldt hetzelfde. Bovendien heeft Italië net als Griekenland grote overheidsschulden en wordt het land gezien als gevarenzone voor naschokken van een Grexit. 'Het in het Griekse eigenbelang om in de euro te blijven', benadrukte premier Renzi donderdag, 'Maar ze moeten zich wel aan de regels houden.'

Duitsland

Een meerderheid van de Duitse bevolking, 53 procent, wil dat Griekenland de eurozone verlaat. Dat blijkt uit een opiniepeiling. Daarmee is de Bondsrepubliek voor zover bekend het enige Europese land dat er zo over denkt. Lastig, pijnlijk zelfs, voor Angela Merkel, die zich al jaren opwerpt als beschermvrouwe van de EU en de Eurogroep. Die houding hield ze lange tijd stoïcijns vol, maar de laatste dagen lijkt ze noodgedwongen tegemoet te komen aan de meerderheid van de Duitse bevolking en binnenlandse oppositie. Officieel staat wat Duitsland betreft de deur voor een deal nog open, maar, zei de bondskanselier herhaaldelijk: 'Op dit moment ontbreekt het fundament voor nieuwe onderhandelingen.' En 'Griekenland moet concessies doen'.

Wolfgang Schaüble, de Duitse minister van Financiën. Beeld reuters

Groot-Brittannië

Lid van de eurozone zijn ze niet en over hun EU-lidmaatschap twijfelen ze. UKIP-leider en Brexit-profeet Nigel Farage herhaalt met betrekking tot de Griekse crisis zo vaak en zo hard als hij kan dat 'we de EU voor onze ogen zien sterven'. De Conservatieve premier Cameron, die de Britten voor 2017 een referendum over Britse uittreding heeft beloofd, houdt zich over Griekenland opvallend op de vlakte. Toch blijkt de meerderheid van de Britse bevolking geen voorstander van een Grexit, slechts eenderde. De meeste Britten, 40 procent, zeggen niet te weten waar ze in deze discussie staan. Los van wat de Britten willen, denkt wel een grote meerderheid van 60 procent dat het tot een Grexit zal komen.

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden