Column

'De roddelkoning aan de zijde van Onno Hoes rest één mogelijkheid: aftreden'

Dinsdagavond sprak Onno Hoes in RTL Boulevard, waar de man van de burgemeester koning is. 'RTL-companen De Both en Winston Gerschtanowitz verdedigden hun afwezige vriend op het hypocriete af', schrijft Volkskrant-columnist Jean-Pierre Geelen.

Ja, nu zelfs de voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters erover sprak in het chique debatprogramma Pauw & Witteman, mogen wij onze beschaafde burgermansogen er ook niet langer voor sluiten: Onnogate.

Wat een vrij onschuldige zoen van de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes in een hotellobby leek, ettert maar door als een open wond in de samenleving - het infectiegevaar van het roddelvirus dat deze dagen weer welig tiert op tv en in sommige kranten (waar de blote torso van de burgemeester op een datingsite paginabreed werd uitgemeten als nieuwe trofee in de jacht).

Twee kampen
De kampen zijn grofweg verdeeld in SBS6 en Telegraaf/Privé - waar Evert Santegoeds met zichtbaar genoegen de modder rond het huwelijk van zijn RTL-conculega Albert Verlinde loswoelt, versus RTL Boulevard, waar de man van de burgemeester koning is.

Dinsdagavond sprak de hoofdrolspeler in deze Griekse tragedie in RTL Boulevard. Zijn partner Verlinde 'had er bewust voor gekozen vanavond hier niet aanwezig te zijn'. Vervangend presentatrice Froukje de Both 'begreep dat wel', zei ze. De maat was vol, nu weekblad Privé (lees: de veelarmige bandiet Evert Santegoeds) had 'onthuld' dat Hoes met nóg een jongen zou hebben 'gevreeën in de masterbedroom van zijn penthouse'.

Verlindes kompaan kondigde het interview aan. Hoes had 'als Onno Hoes antwoord gegeven.'

Goed te weten.

Veel had Hoes niet te vertellen. Wat zou hij ook? Hij trok een dun boetekleed aan, hij en Albert hadden 'de reset-knop gevonden'. Hij ontkende het verhaal in Privé. 'Waar houdt dit op?'

Dat was een goede vraag van iemand die leeft met een partner die voortdurend anderen aan de schandpaal nagelt.

'Onno Hoes dat?', stond onder in beeld. Normaal had daar een schalks 'Onnogayte' gestaan, maar die olijkheid paste niet bij het ongemak dat de studio overschaduwde. RTL-companen De Both en Winston Gerschtanowitz verdedigden hun afwezige vriend op het hypocriete af.

'Ik heb wel het gevoel dat het zagen en zoeken is in een beerput die misschien wel leeg is', zei de laatste. En: 'Volgens mij willen mensen rond de Kerst alleen maar leuke verhalen, en niet dit soort verhalen.'

Inderdaad. Rond Pasen daarentegen...

Een scoop is een scoop
Judas Santegoeds had intussen geworsteld met zijn eigen journalistieke dilemma. Hij had Hoes en Verlinde wel om wederhoor kunnen vragen, maar: 'Een scoop is een scoop. Als ik Albert ga bellen, geef ik hem een platform om het verhaal eerder te brengen'.

Het ongemak was ook voelbaar bij Pauw & Witteman, een avond eerder: 'Wanneer houdt iets op privé te zijn?', luidde de journalistieke rechtvaardiging voor een sappig gesprek. Bernt Schneiders, de baas der burgemeesters, wees op de voorbeeldfunctie, en het chantabele van de zaak.

Pauw leek te vinden dat het 'toch eigenlijk iets tussen hun beiden is'. Tegen Sybrand Buma zei hij: 'Het is ook wel ontzettend kleinzielig om hier zo lang over door te zeuren.'

Buma: 'Ja, júllie hebben de uitnodiging gedaan!'

Pauw: 'Dat hebben we gedaan omdat de voorzitter van het genootschap er wat over wilde zeggen.'

Nadat P&W hem dat gevraagd had, ja. Zo was de journalistieke cirkel rond. Een echte kwestie, vanuit het drek opgeborreld naar de oppervlakte vol politieke dimensies. Als de burgemeester gewoon weer aan het werk gaat, mag hij vast aanblijven. Maar de roddelkoning aan zijn zijde rest met z'n dubbele moraal slechts één mogelijkheid: aftreden.

Jean-Pierre Geelen is televisiecolumnist van de Volkskrant.

Onno Hoes. Beeld anp
Onno Hoes.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden