De revolutie van Van Ass is nog verre van voltooid

Haro Valkenburg was nog geen dag in dienst van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB) of het was al duidelijk welk onderdeel in het takenpakket van de nieuwe manager sponsoring, marketing en communicatie de minste prioriteit heeft. En dus werd het aanblijven van bondscoach Paul van Ass met een persbericht afgedaan. Alsof het zo vanzelfsprekend is.


Ruim een half jaar bleef het oorverdovend stil op het bondsbureau, toen Van Ass met een soms onnavolgbaar selectiebeleid als een olifant door de porseleinkast denderde. Hij beschadigde de iconen De Nooijer en Taekema door ze als een jojo uit, in en toch weer uit (Taekema) de nationale ploeg te zetten. Van Ass had er steekhoudende argumenten voor. Maar hij onderschatte het effect van zijn genadeloze oordeel in de Volkskrant over de inbreng van De Nooijer en Taekema.


Zijn revolutie bij de mannenploeg was even gedurfd als riskant, want met de zilveren medaille op de Spelen van Londen heeft Van Ass zijn visie niet volledig gerechtvaardigd. Over de verbannen strafcornerspecialist Taekema praat niemand meer, nu Van der Weerden in de Riverbank Arena een meer dan volwaardige vervanger bleek. De belangrijkste conclusie na de Spelen: Van Ass had de mannenploeg zijn identiteit teruggegeven.


Toch is zijn visie over het schrappen van de traditionele krachttraining niet onomstreden. Atletiekcoach Frans Thuijs werkte anderhalf jaar met international Sander de Wijn en noemde het onbestaanbaar dat een bondscoach zijn spelers zelfs verbiedt om aan krachttraining te doen. Op zijn beurt zette Van Ass de voormalige coach van olympisch kampioene Ellen van Langen weg als onwetende vader, die toevallig het vriendje van zijn dochter trainde.


Ook volgens Bert Bunnik, die nu ontwikkelingswerk doet in Brazilië, had Van Ass de verkeerde conclusies getrokken uit de afstraffing door Duitsland in de EK-finale van 2011. Arno den Hartog is als de nieuwe technisch directeur meer de ambtenaar die op de winkel past. Op de achtergrond kijken nog eens twee bestuursleden mee over de schouder van de bondscoach. Het is vragen om ruis in de communicatie.


Van Ass eiste - en kreeg - de vrije hand om zijn revolutie over twee jaar te voltooien op het WK in Den Haag. De bond stelde als volwaarde dat hij een nieuwe staf zou formeren, inclusief één oud-international met olympische ervaring. Op Twitter deden de eerste grapjes al de ronde dat de door Van Ass afgeserveerde Taekema meteen beschikbaar is.


De coach zonder diploma heeft nog niet bewezen dat snelheid in plaats van kracht voldoende is om de grootmachten Duitsland en Australië te passeren. Pikant is de gedachte dat Max Caldas bij de vrouwen een andere koers vaart. Waar staat de KNHB eigenlijk voor? De fundamentele vraag over de status van het Nederlandse tophockey is nog niet beantwoord.


In een mondiale minisport wint het land met ruim 230 duizend hockeyers in een hechte clubcultuur, de beste competitie en het hoogste aantal kunstgrasvelden bij de mannen geen grote toernooien. Hoog tijd dat de hockeybond twee jaar voor het WK in eigen land haar visie op de toekomst formuleert. En dan niet in een persbericht.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden