AnalyseUitslag midterms

De Republikeinen hebben hun greep op de Senaat verstevigd. Wat betekent dat voor de VS?

De Democraten mogen het Huis van Afgevaardigden in handen hebben gekregen, de Republikeinen hebben hun greep op de Senaat verstevigd. Daarmee kunnen zij de ergste kantjes van het Democratische tegenoffensief afhalen.

Bert Lanting
Capitol Hill in Washington DC.  Beeld ANP
Capitol Hill in Washington DC.Beeld ANP

De Republikeinse meerderheid in de Senaat fungeert als een soort lijfwacht voor president Trump voor het geval de Democraten een afzettingsprocedure tegen hem beginnen. In dat geval komt er een proces in de Senaat, waarbij de senatoren de jury vormen. Voor het afzetten van de president is een tweederde meerderheid nodig en dat gaan de Democraten niet halen.

Dankzij hun meerderheid in de Senaat kunnen de Republikeinen tal van Democratische wetsvoorstellen afzwakken: alle wetten moeten door beide kamers van het Congres. Als het om de belastingen of de overheidsuitgaven gaat, heeft het Huis van Afgevaardigden volgens de grondwet het voortouw, maar uiteindelijk moet de Senaat er wel mee instemmen, zodat ook op dat gebied de bewegingsruimte voor de Democraten beperkt is.

De Republikeinen kunnen ook het onderzoekwapen gebruiken. Als de Democraten in het Huis van Afgevaardigden het Witte Huis gaan lastigvallen met allerlei onderzoeken, dreigde president Trump al, dan zullen de Republikeinen in de Senaat terugslaan met ‘corruptieonderzoeken’ tegen de Democraten. ‘Dat spel kunnen we allebei spelen’, zei Trump in een tweet.

Het grootste voordeel voor Trump is dat de Senaat over de benoeming van rechters gaat. De benoeming van conservatieve rechters voor het Hooggerechtshof en andere federale gerechtshoven is een van de belangrijkste redenen van conservatieve christelijke kiezers om op Trump te stemmen. Tot nog toe heeft Trump al twee conservatieve rechters, Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh, kunnen benoemen in het Hooggerechtshof. Mogelijk komt er de komende twee jaar nog een plaats vrij onder de negen rechters.

Lees meer over de tussentijdse verkiezingen in Amerika:

Een recordaantal vrouwen heeft bij de Amerikaanse midtermverkiezingen een zetel veroverd in het Huis van Afgevaardigden. Vooral de vrouwelijke Democratische kandidaten deden het goed. Het Congres, toch al het meest diverse ooit, wordt daarmee nog diverser.Ook meer lhbt’ers of kandidaten met een kleur werden gekozen dan ooit.

Een ‘geweldig succes’, zo noemde president Trump de uitslag van de Congresverkiezingen. Inderdaad hebben de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat weten te vergroten. Maar de komende twee jaar kan het Huis van Afgevaardigden, dat nu in handen is van de Democraten, hem flink dwarszitten. Wat kunnen de Democraten met hun meerderheid in het Huis doen?

Opinieblog - Heeft iedereen gewonnen bij de Amerikaanse midterms?
De Democraten kraaien victorie omdat ze na acht jaar de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben heroverd, en president Trump viert de Republikeinse winst in de Senaat. Hoe nu verder, met een gespleten Congres?

Blijdschap, tranen, en verbazing bij de midterms in de VS
De Amerikanen gingen dinsdag naar de stembus voor de tussentijdse verkiezingen. Tegen de avond verzamelden ze voor een televisie of groot scherm, lachten of huilden ze samen in cafés, nachtclubs en andere zalen door het hele land terwijl de uitslagen binnendruppelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden