De ren van haan Loorbach stroomt vol

Lichtjes bezorgd informeert de chef-de-mission van de Nederlandse olympische ploeg naar berichten van de samenleving. Of de oukaze van NOCNSF - sporters die komend weekeinde in Sydney in actie komen mogen niet deelnemen aan de openingsceremonie van vrijdag - thuis in het verre Nederland op veel weerstand stuit....

Het 'tja' en 'geen idee' maakt Jan Loorbach er niet geruster op. Erica Terpstra bijvoorbeeld, toch de 'moeder' van de Nederlandse sporters, vindt het maar niets dat Nederland zich straks met een ernstig gekortwiekte ploeg tijdens het feestje presenteert, zo weet de chef-de-mission.

Met 241 olympische sporters (dat is alvast het eerste nationale record) en een leger aan begeleiders had Nederland vrijdag voor het gebruikelijke massale tv-publiek van de opening alvast aardig kunnen 'scoren'. Nederland zal zich bescheidener presenteren. Loorbach is onvermurwbaar.

De ex-topbasketballer spreekt als een sporter wanneer hij het hoe en waarom duidt én als ervaringsdeskundige: afgelopen weekeinde nam hij deel aan een generale repetitie voor de openingsceremonie. Je staat en steunt maar, weet de chef-de-mission. En de plechtigheid begint dan vermoedelijk wel onder een prettig zonnetje maar de Sydney-avonden (de lente moet nog beginnen) zijn knap fris. Geen ideale omstandigheden voor een sporter die geacht wordt onmiddellijk te presteren.

Maar de vrees voor een reprise van 6 september bij het hijsen van de Nederlandse driekleur in het olympisch dorp (een kinderkoor zong tegen lege stoelen; Nederland was door vier officials vertegenwoordigd) is ongegrond. Tijdens de ceremonie zullen veel zwemmers/sters, waterpolosters, volleyballers, hockeysters ontbreken. Er blijft nog genoeg over, vindt Loorbach.

Dat er genoeg ís blijkt deze maandag in het olympisch dorp waar bij het invallen van de avond de ene na de andere Nederlandse delegatie arriveert. Eindelijk stroomt de ren van haan Loorbach vol. Beide waterpoloteams, de volleyballers, de baanselectie, Loorbach (2.17 meter) buigt zich een ongeluk ter verwelkoming.

Zwijgend, alleentjes en vermoeid ogend kijkt de ook juist gearriveerde worstelaar George Torchinava hoe kandidaat-olympische kampioene Leontien van Moorsel kussend begroet wordt door nog zo'n kandidaat-kampioene, Inge de Bruijn. De zwemploeg arriveerde zaterdag.

In het olympisch dorp - tijdelijke behuizing voor zestienduizend ingezetenen - is de Nederlandse ploeg ondergebracht in de oranje sector. Er zijn vijf kleurensectors en puur bij toeval is Nederland in de toepasselijke beland. Veel ploegen huizen in stenen woningen maar de Nederlandse doet het met luxe stacaravans, keten en mobiele woningen.

'Het is hier rustiger, we zitten dicht bij de enorme vreetschuur en we zitten dichtbij het busstation voor het vervoer naar de stadions', licht chef-de-mission toe.

Zo wandelend in de 'Nederlandse' sector (een journalist komt daar pas binnen na procedures die die van het eertijdse Checkpoint Charly doen verbleken) is het deze maandag het feest van de herkenning. Het leidende driemanschap van de zwemploeg (bondscoach Obreno, trainer Verhaeren en teamleider Roskam) wil juist aan een trimloopje beginnen. Nee, geen enkele klacht, laat Verhaeren over de faciliteiten weten. 'In het olympisch zwembad zijn we met de trainingen ingedeeld met Swaziland. Vanmorgen zag ik bijna iemand verzuipen', klinkt het opgewekt.

De meest opgeruimde indruk van allen maakt chef-de-mission Jan Loorbach. Nee, werkelijk, er valt domweg niets te klagen. In zo'n opperbeste stemming zal hij ongetwijfeld deze week nog een collectieve peptalk voor 'zijn' gemeente houden. Toch? 'Ben je gek geworden? Ik ben de kleinzoon van Karel Lotsy niet! Jongelui! Doe je best! dat werkt niet.'

En wie mag straks de vlag namens Nederland dragen? Ruim twee meter buigt zich voorover ter verstrekking van een primeur: 'Fanny Blankers-Koen!'

Zou het chef-de-missionschap een olympisch onderdeel zijn dan had Nederland deze weken er weer een medaillekandidaat bij. De Belgen trouwens ook. De maandagavond is ingevallen als Loorbach's collega Roger VanMeerbeek in een golfwagentje komt aanrijden. Met twee mannen met schorten voor.

VanMeerbeek: 'Wij brengen de Nederlandse ploeg . . . Twee Belgische chef-koks!' Loorbach, op conspiratieve toon: 'Psst . . zij hebben Hoegaarden!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.