BRIEVEN

De Rembrandtklucht kan nog een vervelende nasleep krijgen

De ingezonden brieven van zaterdag 3 oktober.

null Beeld epa
Beeld epa

De Rembrandts

Hebben ze nu wel goed afgesproken wie welke gekocht heeft?

A. Kok, De Meern

Franse pers

Als onze politici en Wim Pijbes Franse kranten gelezen hadden, dan hadden zij reeds een maand geleden geweten dat de gezamenlijke aankoop van de twee Rembrandts voor Frankrijk een voldongen feit was. Alleen de financiering moest nog geregeld worden. Dat zou ons blamage en beschadiging van de relatie met Frankrijk bespaard hebben.

L.A. Valkenburgh, Uithoorn

Vervelende nasleep

De Rembrandtklucht kan nog een vervelende nasleep krijgen, als Nederland voor één schilderij het hele bedrag van 80 miljoen euro moet betalen.

En dat risico is groot, want de Vereniging Rembrandt trekt haar 5 miljoen - terecht - terug en dat zou ook kunnen gelden voor de andere sponsors die Pijbes op zijn lijstje had staan.

Als het museum van twee huwelijksportretten die het uitgerekend wilde kopen omdat zulke huwelijksportretten in de collectie ontbreken, er maar een mag kopen en ze als troost alleen afwisselend samen met dat van het Louvre mag laten zien, heeft Pijbes de sponsors weinig te bieden. Dan moet de schatkist inderdaad voor de volle mep voor deze halve aankoop opdraaien.

Daarvan blijft dan 50 miljoen komen uit de meevaller die Dijsselbloem al op voorhand (!) heeft berekend, maar zal het Museaal Aankoopfonds van cultuurminister Bussemaker de andere 30 miljoen moeten ophoesten, zijnde het hele fonds. Dat houdt dan op te bestaan, want het maakt moeilijke aankopen mogelijk met de inkomsten uit de rente over de inhoud.

Als er geen fonds meer is, zijn die inkomsten er dus ook niet meer. Deze aankoop is een schoolvoorbeeld van slecht gecoördineerde paniekpolitiek. De minister roept nu wel apetrots dat de schilderijen in Europa blijven, maar dat zal met een volgende Rembrandt of Mondriaan die op de Europese markt komt niet meer lukken.

De kunstverzamelende Russische oligarchen en Arabische sjeiks wrijven zich nu al in hun handen.

Henk Slechte, Schiedam

En nog man ook

Met enige moedeloosheid las ik de brief van Ineke van der Mast, die zich verbaast over het feit dat ouderparticipatiecrèches (opc's) in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Dat is terecht omdat deze crèches al decennia gewoon aan alle voor hen geldende kwaliteitscriteria voldoen en omdat alle werkende ouders die in Nederland kiezen voor een erkende en gecontroleerde vorm van opvang recht hebben op die toeslag.

Dat minister Asscher deze ouders nu die toeslag wil afpakken omdat opc's niet aan 2 van de 79 regels voor de professionele opvang kúnnen voldoen (waar gastouders überhaupt maar 53 regels hebben), heeft niets met de kwaliteit te maken en alles met een stevige lobby vanuit de commerciële branche. Soms moet je kwaliteit anders meten. Beter meten met twee dan met één maat dus.

Goede kinderopvang is, zoals Ineke schrijft, zeker meer dan op kinderen passen en spelen. Maar is dat dan geborgd met een mbo-3 diploma-eis? Of is observatie misschien beter dan kwalificatie. Ik heb als gepromoveerd econoom nog steeds niet het vereiste mbo-diploma, maar durf wel te beweren dat mijn kwaliteiten als crècheleider op de groep niet onderdeden voor die van een net afgestudeerde professional. En dan ben ik dus nog man ook...

Tot slot nog dit, als ouders in opc's het helemáál zelf moeten doen, hoe rechtvaardig je dan 2.5 miljard subsidie per jaar voor deze zogenaamde marktsector?

Mark Sanders, econoom, oud- draaiouder bij OPC de Krakeling, Utrecht

Weg met die das

Dat minister Van der Steur ondanks grove fouten mag blijven zitten, is tot daaraan toe. Maar op één voorwaarde zou ik zeggen: doe die eeuwige oranje stropdas af! Veel burgers in dit land worden er ontzettend zenuwachtig van. Als de das een statement is, graag uitleg. Zelfs de koning draagt gewoon een blauw exemplaar, met wereldbolletjes. Misschien mag de excellentie er een van zijne majesteit lenen.

A. Lammers, Otterlo

Vrouwendiscriminatie

Naomi Ellemers en Romy van der Lee publiceerden een studie die beweert dat NWO vrouwen discrimineert. Deze studie heeft nogal wat los gemaakt onder wetenschappers. Uiteraard omdat het een heftige conclusie is, maar ook omdat men twijfelt aan onderdelen van de onderzoeksaanpak. Zo betogen Daniel Lakens en Rolf Hut een dag later dat de verschillen nauwelijks statistisch significant zijn.

Uit onze eigen studie uit 2013 blijkt dat, als er rekening wordt gehouden met het gekozen vakgebied en met de door een commissie uitgedeelde kwaliteitsscore, vrouwen in ieder geval tot 2008 vaker een beurs kregen dan mannen. Het scheelt zo'n 6 procentpunt. Met andere woorden: bij gelijke geschiktheid zijn het de vrouwen die werden voorgetrokken.

Dit betekent niet dat we discriminatie tegen vrouwen naar het land der fabelen hebben verwezen. We weten namelijk niet of vrouwen zich genoeg aangespoord voelen om een beurs aan te vragen en of het oordeel van de commissie de kwaliteit van hun aanvraag eerlijk weergeeft.

Sander Gerritsen, Karen van der Wiel, Centraal Planbureau, Den Haag

Weg met het bestuur

De Universiteit Utrecht heeft oneerlijk gehandeld en onzorgvuldig onderzoek verricht naar de Nederlands-Indiase bioloog Pankaj Dhonukshe volgens de Nationale Ombudsman. Oneerlijk handelen en onzorgvuldig onderzoek verrichten gelden in de wetenschap als ernstig falen.

De 'wetenschappelijke integriteit' is dus inderdaad ernstig geschonden. Alleen niet door Dhonukshe, maar door de Universiteit Utrecht, in casu het College van Bestuur (CvB). Een knoeiend CvB is mijns inziens voor een universiteit een volstrekte blamage.

Het college zou de eer aan zichzelf moeten houden.

M. van Es, Eelde

Retro, niets mis mee

Met de kop 'Namaaknieuwbouw' weet je al wat gaat volgen. Dat kopiëren gemakkelijker zou zijn, dat mensen conservatief zouden zijn en dat de architecten als 'culturele elite' dit niet ongestraft kunnen laten gebeuren.

Gelukkig hebben buitenlanders, een Parijs architectenpaar, deze 'kopieerarchitectuur van de zuiverste soort' uitgevoerd.

Hoe anders kijk je daar tegenaan na twintig jaar ervaring met consumenten. Boven alles wil de eindgebruiker individualiteit, ambacht, kunnen uitleggen waar je woont ('naast de boog', 'de blauwe woning', 'die met het torentje!'). Dat hoeft helemaal niet retro te zijn. Maar hier heerst de zogeheten TU Delft-doctrine, van de 'hoeders van den goede smaeck'. Met als dogma: gij zult nooit herhalen!

De Delfse scene heeft geen interesse in de schaal van de individuele woning en haar bewoner. Ze zijn geen ambachtslieden maar kunstenaars. Maar voor de koper is het de grootste uitgave ooit, voor de koper geldt het gevoel, het optimaliseren van goede plattegronden, een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.

En laten we wel wezen, het merendeel van de Nederlandse architecten kan helemaal niet meer goed ouderwets detailleren of kopiëren.

Peter Prak, projectontwikkelaar, ex-manager vinexlocaties, docent Academie van Bouwkunst Groningen

VW-test

Ach, wat vervelend nu, de test van mijn auto was bedrog. Maar iedere auto is vervuilend, de ene wat meer dan de andere. Maar dat vinden we in de praktijk allemaal best, we rijden er geen meter minder om.

Onze regering zal het een zorg zijn of er wat vervelende stofjes in de lucht zitten. Wil je een schoner milieu dan is er maar één weg: minder auto's en minder autorijden. De eerlijkste manier om dat te bereiken, is de wegenbelasting door te berekenen in de prijs van de brandstof. De grootste gebruiker betaalt dan het meest en bij privégebruik kun je een betere afweging maken over gebruik van auto, trein en bus.

Laat u zich ook niets wijsmaken over het elektrisch rijden, de ingeblikte energie komt nergens uit de lucht vallen, om over de smerige accu's maar te zwijgen.

Voor stadsverkeer staat de enige echt schone auto bij iedereen in de schuur, twee wielen, twee trappers en een stuur. Gebruik hem vaker, simpeler kan het niet.

Joost Lensink, Zwolle

Talent

Kunnen jullie Salomon Voskuil (12 jaar) in zijn brief van 29 september over Penoza geen column geven? Wat een talent!

Tom Godefrooij, Den Bosch

Kindbruiden

Voor het COA heb ik drie eenvoudige adviezen om 'kindbruiden' te herkennen. Deze bruiden zijn leerplichtig voor de Nederlandse wet. Aangezien deze bruid ongetwijfeld door haar hoogopgeleide echtgenoot naar school wordt begeleid, kunt u hen daar direct opvangen en passende maatregelen treffen.

Aangezien de hoogopgeleide Syrische echtgenoten van de kindbruiden, naar is gebleken, weigeren corvee te doen in het azc, zult u zien dat zij hun bruiden inzetten. U kunt daar dus direct ingrijpen en de heren uitleggen hoe het hier werkt.

Aangezien de partners van de kindbruiden aan hun huwelijksplicht moeten kunnen voldoen zullen zij een tweepersoonskamer verlangen in het opvangcentrum. U kunt hen bij aanvraag dan direct wijzen op overtreding van de Nederlandse wet.

Gelet op de steevast hoge opleiding zal het geen probleem zijn om de Syrische vluchteling snel de bepalingen van het gastland uit te leggen. Veel succes toegewenst!

Kees Krijtenburg, Rotterdam

Nijntje

Een mooi verhaal in de Volkskrant over Dick Bruna en zijn schepping nijntje (door Dick Bruna consequent met kleine letter geschreven). Jammer dat er niet in staat dat nijntje al meer dan 20 jaar vast onderdeel is van Kindertijd (KRO-NCRV), dagelijks drie keer te zien op Zapp en NPO 1 én via het web.

Gerdie Snellers, samensteller Kindertijd, Hilversum

Schreeuwlelijken

Veel mensen maken zich grote zorgen over de schreeuwlelijken die zeggen dat vluchtelingen een bedreiging zouden zijn voor onze maatschappij, terwijl dat nog niet is bewezen. Angst is een slechte raadgever maar politici praten over de ontwrichting die ons te wachten zou staan. En dan ook nog eens GeenPeil met het referendum over het handelsakkoord met Oekraïne.

Wij hebben via verkiezingen op een democratische manier de Tweede Kamer gekozen en er is een regering gevormd. Die dient de leiding te nemen bij zowel het vluchtelingenprobleem als het handelsakkoord met Oekraïne. Mijn grote angst is dat de schreeuwlelijken het gelijk aan hun kant krijgen. Mogen wij om een beetje rust, nuance en barmhartigheid vragen. Dank u wel.

Bart Brink, Huizen

Declameren

In de krant van vrijdag 2 oktober, over het beroep van Vitesse-trainer Bosz, wordt scheidsrechter Makkelie als volgt geciteerd: 'De heer Bosz al een aantal keren had gedeclameerd bij de vierde official.' Ik ben reuze benieuwd welke gedichten Bosz deze official naar het hoofd heeft geslingerd.

Jan Beenen, Bennebroek

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden