De relaties waren dus niet zo eenduidig

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 7 oktober.

Aankomst van de Commissie-Generaal voor Nederlands-Indië op het vliegveld Kemajoran (Batavia) in 1946. Op de foto: De voorzitter van de commissie Willem Schermerhorn, die de erewacht inspecteert. Op de achtergrond (met bril) Mr. J.M. van Poll( KVP-Tweede Kamerlid). Beeld ANP

Brief van de dag: politionele acties

Het is opmerkelijk hoe aan de ene kant wordt erkend dat de term 'politionele acties' - als het gaat om de koloniale oorlog in Indonesië - na 1945 de lading niet dekt, maar aan de andere kant wordt gesteld dat de oorlog daadwerkelijk een politionele functie had (Bart Schut, O&D, 4oktober).

De Nederlanders probeerden in dat beeld slechts de burgers te beschermen. Die visie schiet tekort, want de grote militaire offensieven kwamen lang nadat de grootste angst voor dat geweld (oktober-november 1945) was verdwenen. De koloniale bestuurders hielden zich ook met veel meer bezig dan alleen het onderdrukken van gewelddadige groeperingen: de koloniale staat moest ál zijn functies weer oppakken.

Bart Schut hamert op het recht van Nederland om de gewapende nationalistische jongeren een halt toe te roepen, maar het is dus nog zeer de vraag of dat de doorslaggevende factor is geweest voor het militaire ingrijpen van Nederland.

We moeten verder kijken dan de strikte tegenstelling van 'Nederlandse kolonisator en 'Indonesische gekoloniseerde'. Want ook niet-gewelddadige middelen werden ingezet: de inlijving van Indonesiërs in het ambtenarenapparaat bijvoorbeeld.

Waarom waren er veel Indonesiërs die geen probleem hadden om ook na 1945 in koloniale overheidsdienst te treden? De relaties waren dus niet zo eenduidig.

Emma Spijkerman, historica, Utrecht

Schuldkapitalisme

Is het vreemd dat de schulden mondiaal toenemen (Economie, 6 oktober). De Bank of Japan, de FED en de ECB zijn bezig met een race naar de bodem. De rentes gaan richting 0. Je kunt lenen voor bijna niets. Dit alles voor de heilige drie-eenheid: groei-economie, inflatie en schuld. Go for a free ride! Na mij de zondvloed.

Ruud Klement, Nijmegen

Hoezo straf?

Twee mannelijke voetballers van Sparta Praag worden hard aangepakt omdat ze seksistische opmerkingen maakten over een vrouwelijke grensrechter (Sportblog). De ene speler maakte het wel erg bont door de grensrechter voor kokkin uit te maken. Zij moeten nu beiden voor straf een tijdje meetrainen bij het vrouwenteam.

Maar hoezo is dat een straf? Diskwalificeer je zo niet juist vrouwen(voetbal) en is deze straf niet daarom een vorm van seksisme? Als dit soort 'straffen' de norm worden, dan roep ik alle vrouwenvoetballers op mannelijke grens- of scheidsrechters voor kok (cock) uit te maken, zodat zij voortaan bij de mannen mee mogen trainen.

Peter de Kort, Nijmegen

Doelman Tomas Koubek, die na de wedstrijd tegen Brno (3-3) zei dat vrouwen 'achter het fornuis horen en geen rol in de arbitrage moeten hebben in het mannenvoetbal' Beeld epa

Calimero

Inderdaad: waarom moet de meerderheid die geen probleem heeft met Zwarte Piet eigenlijk de oren laten hangen naar een minderheid? (Interview Jerry Afriyie, Ten eerste, 6 oktober).

Ik vind het nogal aanmatigend om vrouwenrechten (voor de helft van onze bevolking) en homorechten in één zin te noemen met de overtuiging van Afriyie dat Zwarte Piet afgeschaft moet worden. Zwarte Piet en Sinterklaas behoren tot onze tradities. En tradities schaf je niet af, maar kleur je hoogstens een klein beetje bij. Als Afriyie zegt dat jongere Ghanezen Nederland als hun land beschouwen zeg ik: prima. Maar pas je dan ook aan bij belangrijke uitingen in onze cultuur en duik niet in de slachtofferrol: 'Terwijl andere ouders alleen maar een broodje hoeven te smeren, moet ik mijn dochter voorbereiden op racisme. Dat is niet eerlijk.' U bent Calimero niet, mijnheer Afriyie.

Ik bereid een hoogbegaafd kind toch ook niet voor op weer een schooldag vol verveling omdat alle aandacht uitgaat naar kinderen met een leerachterstand?

Trouwens, lekker makkelijk om te zeggen dat je zelf altijd respectvol blijft, maar dat je het niet kan nalaten om te praten over jongens die nog bozer zijn dan jijzelf en die gaan vechten als er nu een agent op ze afkomt bij een Zwarte Piet-protest. U zou uw respect juist moeten overbrengen aan die anderen. Pas dan verdient u respect.

En kunnen we nu eindelijk eens stoppen met dat gezever over Zwarte Piet?

Nel Tijburg, Monnickendam

Jerry Afriyie. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Morrende AH-klanten

Graag uit ik mijn mening en bevindingen omtrent de spaaracties van AH, waarover deze week veel negativiteit in het nieuws werd gemeld (Sparende klant mort: op = op bij AH, Ten eerste, 5 oktober). Ook ik heb aan alle acties meegedaan.

Ik ben erg blij met de scherpe messen! Eindelijk heb ik plezier in het zelf snijden van groenten. Hoezo te scherp? De mensen die zich in de vingers snijden, moeten niet klagen over de messen maar zichzelf manen tot beter opletten.

En wat die vershouddozen betreft: op was op; ik viste ook achter het net met de laatste volle boekjes. Maar kom op! Niemand heeft je verplicht meer te gaan kopen. Twee dingen vallen mij daarbij op: hoe schaarser een product, hoe hebberiger men wordt en lukt het niet het product te bemachtigen, dan wordt de frustratie richting AH gespuid.

Gretha Kuiper, Bommel

De grote Barribal

Wat een schitterend idee van de Amerikaanse Nederlander Adrian Meerman om De Grote Barribal van Marten Toonder in het Engels te vertalen (Ten eerste, 5 oktober). De grote barribal Trump als materiaal van professor Sickbock voor zijn opzienbarende studie over 'het leidersverschijnsel als dwergensyndroom'.

Pieter van der Struijs, Benthuizen

Goed begin

Wat een heerlijk begin van de week, het lezen van de column van Jean-Pierre Geelen. Ontroerend, humoristisch en optimistisch. Ik hoop dat hij nog heel lang zijn columns blijft schrijven.

Ik ben zijn fan.

Els Niehe-Babeliowsky, Mijdrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.