'De rekening voor het Poetinisme'

Russische beurzen zijn volledig ingestort...

Van onze correspondent Arnout Brouwers

MOSKOU Betaalt Rusland dan toch een prijs – zij het een economische – voor de recente oorlog met Georgië en de autoritaire richting waarin Poetin het land heeft gestuurd? Die gedachte wint in het Westen aan populariteit nu Rusland, in het kielzog van de Verenigde Staten, in een financiële crisis is gestort.

Volgens William Burns, een Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, is de oorlog met Georgië deels verantwoordelijk voor de instorting van de Russische beurzen. Die verloren vorige week 25 procent van hun waarde, na eerder al 40 procent te hebben ingeleverd om pas vrijdag na massale staatsinterventie weer terug te veren.

Burns wees erop dat er ook veel buitenlands kapitaal uit Rusland is teruggetrokken. ‘Op 8 augustus (het begin van de oorlog, red.) alleen al zeven miljard dollar’. In totaal is sinds begin augustus volgens schattingen circa 30 miljard euro aan kapitaal uit Rusland weggevloeid.

Twee grote zakenkranten zien ook een parallel tussen de oorlog in Georgië, het verstikkende klimaat voor buitenlandse investeerders onder Poetin en de Russische financiële crisis. De Financial Times noemt het ‘de prijs van Poetin’, en volgens de Wall Street Journal wordt nu ‘de rekening voor acht jaar Poetinisme’ gepresenteerd. ‘Investeerders zijn eindelijk wakker geschud door de bedreigingen van eigendomsrechten en het ontbreken van een rechtsstaat in Rusland.’

Wegtrekkend kapitaal, het verlies van vertrouwen van investeerders en de opdroging van kredietverlening – het leidde in Moskou vorige week tot paniek.

Maar niet over de schuldvraag. Volgens Poetin heeft de crisis ‘op geen enkele manier’ te maken met de oorlog. Terwijl Poetin een verhoging van het defensiebudget met 27 procent aankondigde, zei Medvedev echter dat hij geen ‘militarisering van de economie’ voorstaat en erkende hij dat de problemen deels ook uit de oorlog voortvloeiden.

Volgens David Aserkov, hoofd strategie van de grote Russische investeringsbank Renaissance Capital, speelt Georgië ‘een kleine rol’ in de huidige crisis. ‘Veel belangrijker is de val van de olieprijzen en die van andere grondstoffen die Rusland exporteert.’ De directe link die wordt gelegd tussen de financiële crisis en Georgië is ‘gepolitiseerd’.

Aserkov erkent wel dat het risico om in Rusland te investeren hoger is geworden door de tegenwerking van buitenlandse bedrijven in Rusland en door de gepolariseerde relaties met het Westen. ‘Normale investeerders zijn vertrokken en maken plaats voor een nieuw type investeerder, dat herkent dat de huidige prijzen voor aandelen spotgoedkoop zijn. Hoger risico kan ook hogere winst betekenen.’

De conclusie van de Wall Street Journal is dat de gedachte dat Rusland ‘het volgende China’ is – een voorspelbaar autoritair bewind dat zich bezig is een vrije markteconomie te worden – fictie gebleken. ‘Rusland is wel autoritair, maar verder loopt het op veel gebieden achter op China.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden