De reisbranche tegen kindersekstoerisme

De snelle groei van het toerisme in noordoost-Brazilië brengt een grote vraag mee naar geschoold personeel. Dat is niet altijd voorhanden. Receptionistes, kamermeisjes, administratieve krachten, serveersters en koks worden vaak vanuit andere delen van Brazilië aangevoerd om vacatures te vullen.


Op initiatief van onder meer reisorganisatie TUI (bekend van Arke, HI en Kras) en ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland begint binnenkort een leer-werkproject waarin kansarme meisjes uit het Braziliaanse noordoosten worden klaargestoomd voor een baan in het toerisme, zodat ze niet zijn aangewezen op de prostitutie. 'Plan heeft de expertise, wij maken het financieel mogelijk, met onder meer de Nationale Postcodeloterij', aldus Elise Allart, manager duurzaam toerisme bij TUI. Ook Travel Councellors, Fly Brazil en de ANVR zijn betrokken. 'Met het project willen we ook bereiken dat reizigers zich bewust worden van het probleem.'


TUI was in 2002 de eerste reisorganisatie in Nederland met een beleid tegen seksuele uitbuiting van kinderen. Vanuit de reisbranche is er het afgelopen decennium meer aandacht voor gekomen. 'Ik was verbaasd hoe weinig bedrijven hier actief waren in de bestrijding ervan', zegt Fred van Eijk, directeur van reisorganisatie Travel Councellors. De van oorsprong Britse organisatie opende vijf jaar geleden een vestiging in Nederland. 'In Engeland was er in de branche veel eerder aandacht voor.'


In de jaren negentig, toen het probleem voor het eerst mondiaal aan de orde werd gesteld door ECPAT, stond de reisbranche huiverig tegenover actie. De kans bestond immers dat het eigen bedrijf in verband zou worden gebracht met kindersekstoerisme, juist door het probleem op de agenda te zetten.


Inmiddels voeren meerdere reisorganisaties een actief beleid: personeel wordt getraind om aanwijzingen van kindersekstoerisme te herkennen en vervolgens verantwoorde maatregelen te nemen. Travel Councellors en anderen vragen van samenwerkende partners of ze de Code of Conduct van ECPAT ondertekenen, een internationale gedragscode ter bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting.


De ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) heeft een soortgelijke verklaring die voor leden verplicht is. Die legt zichzelf op te voorzien in scholing van het personeel en informatie aan reizigers. Vakantiegangers worden in reisbrochures, op de webpagina's en soms tijdens hun chartervlucht (TUI/Arke Fly) gewezen op het verschijnsel.


Reisorganisaties wordt gevraagd contracten met hotels, reisagenten, gidsen en dergelijke in bronlanden op te zeggen als kindermisbruik wordt geconstateerd.


'We gaan niet met spandoeken de barricades op', zegt Van Eijk, 'maar we vermijden welbewust de plaatsen waar het verschijnsel zich voordoet. Soms worden we door een lokale reisagent uitgenodigd om door zo'n verschrikkelijke straat te lopen, bijvoorbeeld in Bangkok, zodat we het probleem zelf kunnen zien - zeg maar op de manier waarop groepen toeristen de Amsterdamse Wallen bekijken. Dat weigeren we.'


OAD Reizen heeft het probleem in 2003 geagendeerd. Vakantiegangers naar 'beruchte' landen worden 'zo laagdrempelig mogelijk' gewezen op het bestaan van kindersekstoerisme, volgens coördinator duurzaamheid Bianca Bruil. 'We wijzen reizigers erop in het rijtje praktische aandachtspunten voor de reis waarin ook paspoort en vaccinaties staan.' Productmanagers die hotelbedden in bronlanden inkopen krijgen bijvoorbeeld training hoe ze het probleem onder de aandacht van de betrokken hotels kunnen brengen.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden