De regisseur van Prince, maar ook van Ivo Niehe

Met een grote concertregistratie van Lionel Ritchie brak hij in 1987 door. Maar Egbert van Hees deed ook met veel plezier de regie van Sesamstraat.

Egbert van HeesBeeld ANP Kippa

Vorig jaar april was regisseur Egbert van Hees nog te gast bij het tv-programma Pauw. Hij mocht na de dood van Prince vertellen over de bekroonde concertregistratie die hij maakte van diens Lovesexy-tour in 1988: 'Zo vond ik het leuk en verschrikkelijk dat Prince zes dagen per week niet sliep. Dan ging-ie gewoon 24 uur door. Hij ging banden terugkijken van het concert dat hij de dag ervoor had gegeven en zei dan 's ochtends tegen iedereen: 'Jij hebt dit fout gedaan, en jij dit...'

Het was niet met deze Prince-registratie, maar die van Lionel Ritchie waarmee Van Hees in 1987 internationaal doorbrak. De zanger was zo enthousiast over diens werk, dat daarna de artiesten in de rij stonden met het verzoek concerten voor de eeuwigheid vast te leggen, onder wie Madonna, Tina Turner en Joe Cocker.

Zelf relativeerde hij dit werk: 'Weet je dat het regisseren van Sesamstraat veel moeilijker is dan het opnemen van een Prince-concert. Ik heb zeven jaar Sesamstraat gedaan, dus ik weet waar ik over praat.' In Nederland was hij regisseur van de talkshows van Sonja Barend (hij was ook enige tijd haar levenspartner) en van Ivo Niehe's TV Show deed hij 25 jaar de regie.

Van Hees overleed 8 januari op 70-jarige leeftijd in Amsterdam. Zijn leven kun je zeer tumultueus noemen, vrouwen speelden er een grote rol in. Hij was een bevrijdingskind. Zijn moeder zat op het einde van de oorlog wegens verzetsactiviteiten gevangen in de Achterhoek. Toen ze door het Canadese leger was bevrijd, werd ze - alhoewel getrouwd en moeder van één zoontje - de minnares van een Canadese kolonel. Op het moment dat die weer naar zijn gezin was teruggekeerd, bleek ze zwanger te zijn. Die baby was Egbert.

Hij was al vroeg populair bij de meisjes, onder wie Antien Aletrino. 'Egbert en ik zaten op het Amsterdams Lyceum en we werden vrienden op ons 16de. Tijdens onze vakantie op Corsica raakte ik zwanger. Egbert, toen 19, werd uit de schoolbanken geplukt om bij de bevalling te zijn.

Ik schoot in de lach toen ik hem binnen zag komen in de verloskamer, met witte klompen aan die zo groot waren dat je erin zou kunnen roeien en een veel te kleine doktersjas en zo'n blauw operatiemutsje op', vertelde ze tijdens de uitvaart. 'Het was moeilijk om met Egbert te leven, maar niet om hem in je hart op te nemen', zei Aletrino.

Haar vader vond dat Egbert maar notaris moest worden, zodat er financiële zekerheid zou zijn. Dus begon hij aan een rechtenstudie, maar brak die af om in de amusementsindustrie te gaan werken. Met de oprichting van een castingbureau aan huis, waarbij de kamer van zijn zoontje Martijn als wachtkamer diende, zette hij een eerste stap.

Toen de vaste regisseur van Toppop ziek werd, kreeg hij de kans om met grote popsterren, onder wie Neil Young, te werken. Voor de VARA mocht hij specials over Boudewijn de Groot en Robert Long maken. Willem Ruis en Ron Brandsteder vroegen hem voor hun zaterdagse shows. Hij regisseerde Sesamstraat, de komedie In de Vlaamsche pot en Sonja's goed nieuw show.

Zijn verhouding met Aletrino strandde na drie jaar. Er volgden relaties met Sonja Barend, Leoni Jansen, Carine Holties en Chantal Mesman. Met haar kreeg hij twee kinderen: Lotje en Tieme. In 2006 besloot hij voor het tweetal te gaan zorgen. Als regisseur werd hij niet meer zo vaak gevraagd.

Ruim anderhalf jaar geleden werd nierkanker bij hem vastgesteld; die bleek al te ver uitgezaaid. Zijn zoon Martijn, ook regisseur, zei over Egbert van Hees: 'Privé was hij een gesloten man die zijn werk nodig had om zich te uiten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden