'De rechten van het stuk bleken nog vrij'

The Normal Heart, succestoneelstuk over een strijd met aids, komt naar Nederland. Producent Maarten Voogel sloeg snel toe.

HEIN JANSSEN

AMSTERDAM - Het toneelstuk The Normal Heart van de Amerikaanse schrijver Larry Kramer, over de eerste jaren van de aids-epidemie in New York, krijgt na bijna dertig jaar zijn Europese première en wel in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Producent is Maarten Voogel van OpusOne Producties.

Hoe kwam u zo ineens op The Normal Heart, dertig jaar na dato?

Via een Facebook-bericht van Paul de Leeuw. Hij was anderhalf jaar geleden in New York en zag de voorstelling op Broadway waar het toen net een revival beleefde. 'Wie haalt dit fantastische stuk naar Nederland?', schreef hij. De volgende dag ben ik er meteen achteraan gegaan en bleken de rechten nog vrij. Binnen een week was het geregeld.

Wat betaalde u voor die rechten?

Over zoiets doet men over het algemeen geen mededelingen, dat is zelfs contractueel vastgelegd. Ik heb ze voor een charmant bedrag gekregen, maar voor mij is dat nog altijd een flink bedrag.

Engeland is intussen ook geïnteresseerd. Daar heeft Elton John de rechten, begreep ik.

Ja, een fijne collega, ik mag nu ook Sir Elton zeggen. Hij was ook al betrokken bij de New Yorkse productie die hij financieel heeft ondersteund en gaat het stuk in 2014 op West End in Londen brengen. Overigens wordt The Normal Heart volgend jaar ook verfilmd met Julia Roberts en Mark Ruffalo. Maar wij in Nederland zijn de eersten die het buiten Amerika uitbrengen.

En dan ook nog in het DeLaMar Theater.

Daar zijn we meer dan welkom, ja. Wij profiteren dan gelijk van de uitstraling van dat theater. We spelen in augustus, tegelijk met de Gay Pride, dus dat vult elkaar mooi aan. Dit is geen voorstelling waarmee je op reis moet gaan van Veendam naar Terneuzen, zeker niet in deze voor theater toch al moeilijke tijd. Het zal daar prima staan, op die vaste plek in Amsterdam.

Is het een typisch homo-stuk?

Nee, het gaat weliswaar over de eerste jaren waarin aids zich verspreidde en hoe ongemakkelijk de medische wetenschap en de politiek daarmee omgingen, maar het gaat ook over strijd en opoffering. De hoofdpersoon vecht tegen allerlei instanties en vooroordelen en verliest tegelijkertijd zijn vriend aan de ziekte. Voor mij is het een soort Soldaat van Oranje maar dan als toneelstuk.

The Normal Heart van Larry Kramer wordt in de Nederlandse versie geregisseerd door Job Gosschalk en de vertaling is van Coot van Doesburgh. Spelers zijn onder anderen Henriëtte Tol, Frederik Brom, Thijs Römer, Kevin Hassing en Jelle de Jong. De première is op 1 augustus in het DeLaMar Theater Amsterdam. De voorstelling is daar te zien van 30 juli t/m 11 augustus.

nederlandse versie

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden