De Rechercheur en de Joego's

De politie ontslaat per jaar circa tachtig agenten vanwege corruptie of laakbaar gedrag. Voorzover bekend is het uniek dat een foute diender carri maakt in de onderwereld, zoals de donderdag in Hoorn geliquideerde Martin Hoogland....

Een politieman uit die tijd herinnert zich Hoogland als iemand met belangstelling voor 'drank, wijven en dure dingen', zaken die hij met een politiesalaris niet kon bekostigen. In de onderwereld werd hij 'Martin de Rechercheur' genoemd, hoewel Hoogland nooit bij de recherche zat.

Hij zou snel zijn opgeklommen in een groep keiharde Joegoslavische criminelen. Hij sprak hun taal vloeiend. Bendeleider was Ljubinko Bericovic (Duja). Na diens gewelddadige dood in 1990 werd zijn vriend Sreten 'Jotcha' Jocic de baas.

Jocic, een bikkelharde crimineel, heeft zojuist in Vught een celstraf uitgezeten. Ondertussen is hij weer in voorarrest vanwege drugshandel. Jocic wordt verdacht van de liquidaties van twee topcriminelen. Ook zou hij achter het plan zitten om officier van justitie Koos Plooy te doden, die hem in 2002 in Bulgarije had laten oppakken.

De Joegoslavische criminelen hadden eind jaren tachtig een vete met mafiabaas Klaas Bruinsma. Nooit is opgehelderd of de liquidatie van Bericovic hiermee te maken had. Evenmin staat vast of de 'Joego's' daarna Hoogland opdracht hebben gegeven Bruinsma te doden.

Een onbevestigd verhaal is dat Bruinsma en Hoogland in de kroeg woorden kregen, waarna de oud-politieman hem doodschoot. Niemand zag Hoogland schieten of had het lef tegen hem te getuigen. Het moordwapen is nooit gevonden.

Pas een jaar na de dood van Bruinsma vond de rechter dat er voldoende bewijs was om Hoogland voor de moord te laten opdraaien.

Hij werd ook beschuldigd van moord op drugshandelaar Tony Hijzelendoorn. Bij elkaar goed voor twintig jaar cel. De uitspraak was grotendeels gebaseerd op verklaringen van Steve Brown, zelfverklaard oplichter, drugshandelaar en zelfs korte tijd televisiepresentator.

Hoogland zou de moorden hebben bekend aan Brown, die zelf ook verdacht werd van de moord op Hijzelendoorn.

Hoogland heeft altijd ontkend Klaas Bruinsma alias 'de Dominee' te hebben neergeschoten. Zoals hij ook weersprak betrokken te zijn bij de moord op Tony Hijzelendoorn. Voor de rest zweeg hij. Over een paar maanden zou de 47-jarige oud-politieman weer vrij zijn gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden