De Recensiekoning

Wat? wat weg is en toch blijft

Waar? overal

Recensent? Olaf

~ Wat weg is en toch blijft ~

Onlangs sprak ik met iemand af in een café naast de pontjes bij het IJ. Ik was nog nooit in dat café geweest. De afspraak had de vorm van een audiëntie. Aldaar werd die dag bepaald of ik al dan niet volgend jaar op een festival mag optreden. Ik was dan ook niet de enige die naar het café kwam, er was een reeks kunstzinnige types ('We gaan iets doen met projecties') die volgens schema de hele dag aantraden. Ik kwam binnen toen de programmeurs aan tafel zaten en ik ging weg toen ze nog steeds aan die tafel zaten.

Toen ik een week later weer langs het café bij het IJ kwam dacht ik tien seconden lang: ik ga even hoi zeggen tegen die mensen. Uiteraard zouden die mensen wel gek zijn om nog een week in dat café te blijven zitten, maar mijn onderbewustzijn had die festivalmensen aan dat café verklonken en het kostte moeite om dat los te weken.

Eenzelfde fout in de Matrix treedt telkens weer op wanneer ik denk aan een dorp in Friesland, Terhorne. Vroeger ging ik daar zeilen met mijn ouders en broers. Het was een overzichtelijk dorp, één dancing, één supermarkt, één camping, één botenverhuur. Als ik nu denk aan naar Terhorne rijden, moet ik mezelf met enige moeite overtuigen van het feit dat ik niet naar het dorp van vroeger rijd, waar mijn vader de schouw heeft liggen, mijn nichtjes volleyballen op de camping en nog niemand had besloten dat Terhorne het 'Kameleondorp' zou worden, waardoor er tegenwoordig twintig nep Hielke-en-Sietsepramen met toeristen voortduwen.

Noem me gekke Henkie, maar ik geloof dat beide varianten bestaan. De variant van het café waar die programmeurs tot in lengte der dagen gesprekken voeren, het dorp van vroeger waar de zon schijnt en mijn vader die de zeilboot aan het optuigen is. Als waarheid samenvalt met waarneming is er niets dat mijn waanbeelden bedreigt. Wel zo prettig.

recensiekoning.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden